8 februari 2015 is de Dag van het Huwelijk!
29 januari 2015 
in Trouwen
1 min. leestijd

8 februari 2015 is de Dag van het Huwelijk!

Trouwen doe je maar één keer. Dat hoop je in ieder geval. Dat zou betekenen dat je ook maar één huwelijksdag hebt. Maar niets blijkt minder waar. Er is een jaarlijks terugkerende huwelijksdag voor iedereen: de World Marriage Day (dag van het huwelijk). De Wereld Huwelijksdag vindt dit jaar plaats op zondag 8 februari 2015. Na enig onderzoek blijkt de World Marriage Day een enigszins conservatief Amerikaans / Katholiek initiatief. Het doel van de dag is om de man en de vrouw als de basis van de familie, de hoeksteen van de samenleving, te eren.

Hoeksteen van de samenleving

Mensen trouwen om verschillende redenen maar meestal niet om de hoeksteen van de samenleving te worden. Het huwelijk is ook al lang niet meer iets tussen alleen een man en een vrouw. Ook twee vrouwen of twee mannen kunnen trouwen, in ieder geval in Nederland.

De huwelijksdag moet de mooiste dag van het leven zijn. Of van het leven tot dan toe, anders is het alleen nog maar ‘down hill from there’ en dat zou jammer zijn. De huwelijksdag wordt vaak groots en uitgebreid van te voren gepland. Wie zit waar, welke taart en het voorproeven van de taart, kiezen van de kleding, gastenlijst, locatie en ga zo maar door.

Het huwelijk heeft hele grote juridische gevolgen

Waar veel mensen te weinig bij stilstaan is dat het huwelijk hele grote juridische gevolgen heeft. Hierbij wordt pas stilgestaan als er wordt gedacht over een scheiding. En dat is veel te laat.

Een dag van het huwelijk is op zich zo gek nog niet, als in ieder geval deze dag benut wordt om mensen met een huwelijkswens of getrouwde mensen hiervan meer bewust te maken. De juridische gevolgen van het huwelijk kan je namelijk goed regelen, ook als je al getrouwd bent.

Meerdere misvattingen over de juridische gevolgen van het huwelijk

Bij veel mensen bestaan er meerdere misvattingen over de juridische gevolgen van het huwelijk. Sommige mensen denken dat partneralimentatie alleen aan de orde komt als je partner geen eigen inkomen heeft. Dit is niet het geval. Al bij een inkomensverschil kan er een aanspraak op partneralimentatie worden gemaakt. Dat is vaak het geval. Veel mensen denken ook dat schulden die voor het huwelijk bestonden niet in de gemeenschap van goederen vallen. Ook dit is niet juist.

Dag van het Huwelijk

Vier de Dag van het Huwelijk door je over je eigen huwelijk samen te laten adviseren. Helderheid over de financiële en juridische gevolgen zorgt voor een stevig fundament van je relatie en een goede basis voor jullie ‘lang en gelukkig’!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen