Take-away recht bij de HEMA
01 november 2013 
in Opinie
1 min. leestijd

Take-away recht bij de HEMA

Naar HEMA voor een testament of samenlevingscontract. Echt waar? Geen 1 april? Het moet niet gekker worden. ‘Doe mij maar zo’n lekkere worst en een testament om mee te nemen’. De beroepsvereniging voor notarissen liep niet over van enthousiasme. Dat snap ik wel. Als advocaat zou ik het ook niet zo leuk vinden als HEMA straks scheidingsconvenanten en scheidingsverzoeken zou gaan verkopen voor 125 euro, al zie ik het daar wel naartoe gaan. Broodroof! Maar is dat een goede reden om ertegen te zijn? Niet echt geef ik toe. Ben ik er wel tegen? Waarom verplicht naar een advocaat of notaris als het ook bij HEMA kan, en veel goedkoper? Take-away recht als product. Prima als de zaak zich ervoor leent. Als het echt standaard is, als deskundig advies niet nodig is. Het probleem is alleen hoe weet je of jij een ‘standaard zaak’ hebt, waar het ‘standaard juridische stuk’ toereikend voor is.

Gaat HEMA straks ook recepten uitschrijven? Type je gewoon in de computer in waarvan je last hebt en voilà, een getekend recept. Misschien slik je dan de medicatie en word je vanzelf beter maar wat als jij (en de computer) er met de zelfdiagnose naast zit?

Goedkope alternatieven – Take-away recht

Door de bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand zullen veel mensen geen advocaat meer kunnen betalen. Hierdoor zal de vraag naar goedkope alternatieven groeien. Goedkope rechtshulp is alleen mogelijk als er met standaardakten wordt gewerkt. Juridisch advies toegespitst op de individuele zaak kan voor die prijs niet worden geboden. Zonde omdat het alleen maar duurder zal worden om de boel later weer recht te breien.

Het recht dicht bij

Terug naar het initiatief van HEMA. Alles heeft altijd (minimaal) twee kanten. Het is wel goed om het recht dicht bij de mensen te brengen en gemakkelijk toegankelijk te maken. Als er zorgvuldig wordt gescreend wie er wel een getekende standaard akte krijgt en wie niet, dan draagt het bij aan de bereikbaarheid van het recht. Veel mensen die niet zo makkelijk bij een notaris naar binnen stappen komen wel bij HEMA. Hierdoor kiezen mensen die nooit over hun nalatenschap hebben nagedacht er misschien nu wel voor een testament te laten maken. Mensen die nu samenwonen zonder iets te regelen zullen makkelijker een samenlevingscontact kunnen laten opstellen. En dat kan weer veel problemen in de toekomst voorkomen.

Een appelkruimeltaart en een juridische akte. Echt HEMA.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen