Scheiden van een narcist; Vechtscheiding of Mediation?
06 februari 2014 
2 min. leestijd

Scheiden van een narcist; Vechtscheiding of Mediation?

Scheiden van een narcist? Het antwoord op deze vraag lijkt makkelijker dan het is. Natuurlijk geen vechtscheiding! Mediation is het devies. Samen trouwen dus ook samen scheiden. Als redelijke mensen, in goed overleg. Ja, ja. Tot het je zelf overkomt dat de man of vrouw van wie je nog zielsveel houdt ineens kiest voor een ander. De emoties die dan loskomen kunnen een heel ander mens van je maken. Rancuneus, boos, gekwetst… En dan samen om de tafel? Gezellig bij de Mediator bespreken hoe het leven er na de scheiding uit zal zien? En daarvoor nog moeten betalen ook?

JE KUNT IEMAND NIET DWINGEN BIJ JE TE BLIJVEN

Tja. Het zal je maar overkomen. Welke optie heb je dan? Een eigen advocaat zoeken en het onderste uit de kan halen. “don’t get mad, get everything” zoals Ivana Trump. Of helemaal niets doen. Hij / zij wil scheiden. Je regelt het maar. En maar zwelgen in het onrecht. Wel heel voorstelbaar maar niet echt verstandig voor jezelf of je kinderen. Het huwelijk is bij ons in Nederland nu eenmaal iets heel vrijwilligs. Als één het niet meer ziet zitten is het over. Je kunt iemand niet dwingen bij je te blijven. En dat is maar goed ook. Anders zou het huwelijk een soort gevangenis worden waaruit je nooit wordt vrijgelaten. Als iemand weg wil dan mag dat.

SOMS IS MEDIATION GEEN OPTIE

In deze zaken is er vaak een keuzemogelijkheid (behalve als je een ex hebt die per se een eigen advocaat wil of die weigert ook maar iets te doen). Ben je zelf de gekwetste partij, bedenk dat het goed regelen het best kan via Mediation. Kies dus voor jezelf en als die er zijn, voor de kinderen. Soms is Mediation geen optie. Stel je ex heeft een persoonlijkheidsstoornis. Waarom trouw je überhaupt met zo iemand, zou je kunnen afvragen.

Een persoonlijkheidsstoornis is vaak niet direct zichtbaar. Mensen laten zich van de beste kant zien, zeker als ze op zoek zijn naar een relatie. En verliefde mensen zien alles door een roze bril. Gekke of vervelende trekken vallen niet zo op of worden verklaard vanaf de roze wolk van bewondering voor de ander. “Hij vertelde altijd verhalen over zijn werk in het ziekenhuis, hoe hij levens redde en onmogelijke operaties goed afrondde, hij is ook geweldig, mijn held.” Blijkt later dat ze met een narcist is getrouwd. Narcisten zijn vaak op het eerste gezicht erg charmant. Goed verzorgd, mooie kleren.

GOUDEN REGELS OM MET NARCISTEN OM TE GAAN

Volgens Anne Pek van het Psychologie Magazine zijn er een paar gouden regels om met narcisten om te gaan: “draag ze op handen, praat ze naar de mond en ga nooit de confrontatie aan”. Eigenlijk allemaal dingen die heel natuurlijk gaan als je elkaar net kent en verliefd bent. Maar o wee, o wee als je een echte relatie hebt met een narcist. Dan draag je elkaar niet meer de hele tijd op handen en lever je soms kritiek. En dat leidt tot confrontaties. Ai.

Een recept voor een scheiding. En dat is voor een narcist onbegrijpelijk. Hoe kan je van MIJ scheiden. IK ben de beste die je ooit zult krijgen. Een vat vol woede en zonder enig inlevingsvermogen. Mensen met deze persoonlijkheidsstoornis kunnen bijna geen compromissen sluiten. Mediation wordt daarom een heel erg moeilijk proces. Ieder een eigen advocaat hoeft niet op een vechtscheiding uit te lopen, je kunt ook dan met behulp van ieders advocaat met elkaar overleggen en tot afspraken komen. Maar zoals gezegd voor afspraken zijn compromissen nodig en tenzij je zo graag van hem of haar af wilt dat je overal mee instemt, komt het dan toch op een robbetje juridisch vechten aan. En daar blijft het dan hopelijk bij.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Annie
Door

Annie

op 05 Oct 2018

ik was 26 jaar getrouwd en ben compleet kapot gemaakt ben met valse aangifte op straat gezet en hij is ervan door met mijn vroegere vriendin die de zelfde achternaam heeft hij heeft via strafrecht mij vernietigd en mijn vier kinderen en kleinkinderen in de macht fraude gepleegd met alles wat hij kon en is getrouwd met haar maar heeft niets van de beschikkingen uitgevoerd gebruik mijn kinderen en maak mijn jongste zoon totaal kapot ik ben al 3.5 jaar geisoleerd van mijn kinderen en hij krijg het steeds voor elkaar mijn ouders mijn familie worden geterorriseerd en er worden vernielingen aangebracht zijn nieuwe vrouw pleeg volop fraude met mijn gegevens en hebben onze woning met fraude verkocht waardoor ik niets af kan sluiten en alles weg is maar de belastingdienst wil wel dat ik een aangifte invul en dat gaat niet op basis van deze fraude. hij heeft mij nooit uitbetaald of mijn persoonlijke spullen gegeven alle beschikking voert hij niet uit. en de advocaten haken af omdat ze de buik vol hebben van de shit maar ik heb er wel een nodig die nu eindelijk deze horrorfilm stopt.Wie weet iemand die mij kan helpen

Anoek Hillen
Door

Anoek Hillen

op 19 Dec 2018

Vreselijk, ik lees je bericht met tranen in mijn ogen.. Er staat maar een klein stukje van alles wat er gebeurd is. Ik ken dat. Ik hoop dat iemand je kan helpen, zeker met je kinderen. Zij zijn het slachtoffer van jullie scheiding.

Reactie plaatsen