Boeken die je kunnen helpen tijdens je scheiding: Lovefulness
04 oktober 2019 
3 min. leestijd

Boeken die je kunnen helpen tijdens je scheiding: Lovefulness

Mensen vragen mij vaak of ik hen boeken over scheiden kan aanraden. Zo vaak, dat ik op mijn website een lijst met boeken heb opgenomen. Zowel voor mensen zonder kinderen als voor ouders die met een scheiding te maken krijgen. Er staan trouwens ook boeken voor kinderen op. Met links naar bol.com, zodat je ze meteen kunt bestellen. Los van die boeken zijn er ook boeken die niet perse over scheiden gaan, maar je wel zouden kunnen helpen als je in een scheiding zit. Een van die boeken is Lovefulness van Isha Judd.

Over Isha Judd

Isha Judd is coach, schrijver en spiritueel leraar. Ze komt uit Australië maar woont sinds 2000 in Zuid-Amerika, waar ze een grote fanbase heeft opgebouwd. In Europa is ze minder bekend.

Judd heeft vanuit haar eigen ervaring met innerlijke verlichting een systeem ontwikkeld om vanuit wat zij noemt ‘liefdesbewustzijn’ (lovefulness) de gebeurtenissen in het hier en nu te kunnen aanvaarden, hoe moeilijk zij soms ook zijn. Dat systeem beschrijft ze in het boek Waarom lopen als je kunt vliegen (ISBN 978 90 794 8881 0).

waarom lopen als je kunt vliegen Isha Judd

In Lovefulness bereid Judd je voor om aan de slag te gaan met dat systeem. Je kunt volgens Judd namelijk geen ruimte maken voor liefdesbewustzijn als je geest vol zit met zorgen, angst, zelfkritiek en (onbewuste) opvattingen over hoe het hoort en wie je bent of zou moeten zijn.

Misschien lijkt dit je zweverig. Op sommige momenten zijn haar boeken dat ook wel een beetje. Maar er staan ook veel inzichten, adviezen en praktische oefeningen in waar ook jij, of je nu meer of minder spiritueel bent ingesteld, iets aan kunt hebben.

Lovefulness

Lovefulness gaat over het veranderen van het perspectief op jezelf en de wereld om je heen. Judd noemt dat een ‘mind make over’. Net als je huis of je garderobe aan een make over toe kunnen zijn, kan je geest dat ook zijn. We stoppen onze geest namelijk elk moment van de dag vol met ballast: prikkels, kennis, meningen, angsten, voorkeuren en ideeën van onszelf en anderen over hoe het leven moet zijn. Daardoor verliezen we het contact met onszelf, met wie we echt zijn. Al die ballast geeft ons het idee dat we controle hebben, maar op het moment dat er iets ergs gebeurt, zoals een scheiding, blijkt vaak dat je helemaal niets onder controle hebt. En dat die ballast je juist verhindert om op een goede manier met de nieuwe werkelijkheid om te gaan.

Judd betoogt dat als je de ballast achter je laat en weer echt in contact met jezelf komt, je jezelf in staat stelt om het perspectief op de situatie te veranderen. En daardoor de situatie kan accepteren zoals hij is. Daarvoor, stelt Judd, moeten we ons om te beginnen meer openstellen voor geluk, vreugde en spontaniteit en (dus) meer in het moment leven (mindfulness). Daarnaast moeten we stoppen met onszelf voortdurend te analyseren en veroordelen. Bovendien moeten we afrekenen met het idee dat we altijd gelijk moeten hebben. Klinkt ambitieus natuurlijk, maar in de rest van het boek geeft Judd je daar praktische handvaten voor mee.

In de loop van het boek rekent Judd af met 9 universeel geaccepteerde illusies of overtuigingen die velen van ons zullen herkennen, zoals de overtuiging dat sommigen van ons meer nare dingen overkomen dan anderen, de illusie dat je je leven kunt controleren of de overtuiging dat we in staat zijn om negatieve gevoelens te negeren.

Vervolgens schetst Judd een aantal veel voorkomende problemen die die illusies en overtuigingen in ons dagelijks leven veroorzaken. Daarbij komen ook het ouderschap en intieme relaties aan bod. Tot slot sluit ze af met tips en het raamwerk van het systeem dat ze in Waarom lopen als je kunt vliegen beschrijft.

Nogmaals, misschien is dit boek voor sommige mensen wat  zweverig. Maar als je het op dit moment moeilijk hebt met je scheiding, en je je ervoor openstelt, is dit boek zeker de moeite waard om te lezen.

Lovefulness - Isha Judd

Lezen?

Lovefulness (ISBN 978 90 453 1382 5) is niet overal (meer) te krijgen. Via bol.com kan je soms een tweedehands exemplaar op de kop tikken. De Engelse versie (Love has wings) is ook als e-book verkrijgbaar.

Binnenkort start Isha een online workshop getiteld: Love yourself, Love your life. Wellicht is dat interessant voor je. Check hier voor meer informatie over de workshop

Vragen?

Heb je juridische vragen over je scheiding? Dan mag je altijd contact met mij opnemen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen