Kernkwadranten

Scheiden doen we niet voor niets. Wat we aan het begin van de relatie nog zo leuk vonden aan de ander, kan nu een van de grootste ergernissen zijn. Met de hulp van een kernkwadrant kun je je beter verplaatsen in de ander en leren hoe je ook na een scheiding toch nog op een volwassen manier met elkaar kunt communiceren.

Een kracht kan een zwakte worden

Was die opruimwoede van je partner eerst nog zo aandoenlijk en makkelijk, tegenwoordig kun je je er groen en geel aan ergeren dat je je eigen spullen niet meer terugvindt op de plek waar je ze hebt achtergelaten. Of viel je juist op je partner omdat hij zo doortastend en daadkrachtig is? Weet je partner altijd precies wat hij wil en hakt hij zonder twijfelen knopen door? Waar dat eerst heel prettig was, kan je je nu kapot ergeren, omdat je nooit de kans krijgt om je eigen zegje te doen en het erop lijkt of hij altijd zijn zin wil krijgen.

Waar je het eerst nog doortastend en daadkrachtig noemde, schrijf je het nu liever weg als dominant en bazig. Als je dit overzet in een kernkwadrant, zal je zien dat juist datgene wat gezien wordt als de sterkste eigenschap, in een doorgeschoten vorm een zwakte kan zijn.

Zoek naar evenwicht

Een scheiding kan je mening over je partner en over bepaalde eigenschappen van die partner versterken. De kans dat je een sterke eigenschap ineens juist als ergernis ziet, is aanwezig. Laten we eens naar onze eigen sterke eigenschappen kijken om zo het kernkwadrant beter te leren begrijpen.

Ben je ook daadkrachtig? Ga dan eens bij jezelf na wanneer daadkracht overgaat in drammen. Drammen is de valkuil van daadkracht en je ziet dat dit de doorgeschoten versie van de in eerste instantie zo sterke eigenschap is.

De kans is groot dat passieve mensen je op je zenuwen werken. Passiviteit is je allergie, zoals we dat binnen het kernkwadrant noemen. Om goed te kunnen omgaan met passieve mensen, moet je leren geduld te hebben. Geduld is vervolgens weer een kracht, maar ben je te geduldig, dan bestaat de kans dat je passief wordt, wat vervolgens weer een valkuil is. Zo zijn alle eigenschappen met elkaar in evenwicht en het is de kunst om dit evenwichtspunt te vinden.

Omgaan met allergieën

Het kernkwadrant van daadkracht versus drammen is onverkort op mijzelf van toepassing. Yoga helpt me om de rust te bewaren, als mijn ongeduld me weer eens parten speelt. Als ik last heb van een adrenaline-rush, kom ik met de oefeningen tot mijzelf en vind ik het evenwichtspunt om zo toch op een redelijke manier te blijven omgaan met anderen. Wat heb jij nodig om jouw grootste allergieën onder controle te houden

____________________

1 Kernkwaliteit

Daadkrachtigheid

_____________________
teveel van het goede ->_____________________

2 Valkuil

Drammerigheid

______________________
Het negatief tegenovergestelde

daarvan is:

het positief tegenovergestelde

daarvan is:
__________________

4 Allergie

Passiviteit

_________________
____________________

3 Uitdaging

Geduld

____________________
Reactie plaatsen