Internationale vrouwendag
08 maart 2016 
in Opinie
3 min. leestijd

Internationale vrouwendag

8 maart is internationale vrouwendag. En dat is te merken. De Volkskrant heeft een uitgebreid artikel met als kop “mannen leiden een relaxter bestaan dan vrouwen”. Dat verbaasde mij niets. Om mij heen zie ik dat vrouwen ook thuis, in hun vrije tijd lopen te redderen en te zorgen. Dit terwijl mannen het werk sneller van zich af zetten en beter zijn in echt rust te pakken. Veel vrouwen kunnen niet eens lekker gaan zitten als ze zien dat het huis een rommeltje is. Gewoonweg onmogelijk.

Rapport SCP ‘Lekker Vrij’ gepubliceerd op internationale vrouwendag

Enkele conclusies uit de SCP-publicatie ‘Lekker vrij? Vrije tijd, tijdsdruk en de relatie met de arbeidsduur van vrouwen:

  • Vrouwen hebben even veel vrije tijd als mannen, maar ervaren meer tijdsdruk (dat wil zeggen: een gevoel van gejaagdheid en drukte)
  • De vrije tijd van vrouwen is meer versnipperd en ze brengen die voor een groter deel door in aanwezigheid van kinderen
  • Vrouwen blijken ook in hun vrije tijd meer gericht op wensen en welzijn van anderen (‘emotion work’)
  • Vrouwen zonder jonge kinderen zouden zich minder druk voelen, en meer willen werken, als hun vrije tijd minder versnipperd zou zijn
  • Drukke vaders van jonge kinderen willen minder werken

Per saldo evenveel vrijetijd in anderhalfverdienersmodel

Vrouwen zijn niet dubbel belast. Vrouwen besteden meer tijd aan huishouden en zorgtaken, maar minder aan betaald werk. In het weekend hebben ze minder vrij dan mannen, maar dat halen ze gedurende de week overdag in. Het in Nederland zo veel voorkomende anderhalfverdienersmodel lijkt daarmee een strategie van partners om werk en vrije tijd gelijk te verdelen. Wel ervaren vrouwen meer tijdsdruk (dat wil zeggen: een gevoel van gejaagdheid en drukte).

Economisch zelfstandige vrouw

Mijn theorie hierover is de volgende. Vanuit onze geschiedenis werken de mannen buitenshuis en zorgen de vrouwen voor het reilen en zeilen binnenshuis. Een heldere taakverdeling. In de jaren 70-80 kwam hierin verandering. Vrouwen gingen meer en meer werken. Niet meer alleen studeren om een geschikte man te strikken maar om daadwerkelijk te investeren in een carrière buitenshuis tegelijkertijd is er nog een moraal die maakt dat vrouwen ook willen zorgen.

Picture perfect

De ideale vrouw is economisch zelfstandig, ziet er goed uit, zorgt voor een gezellig en opgeruimd huis en heeft welopgevoede, schoongeboende kindertjes. De lat ligt voor ons vrouwen, geboren vanaf de jaren 70, erg hoog. Veel vrouwen voldoen niet aan dit picture perfect plaatje. Dit blijkt ook uit het CPB onderzoek. Vrouwen rapporteren vaker dan mannen het gevoel te hebben tekort te schieten op het werk en in de thuissituatie.

Te weinig tijd voor alles

We maken te weinig uren om een bevredigende carrière te maken. En onze vrije tijd wordt volgens het onderzoek vaak doorbroken omdat vrouwen druk aan het multitasken zijn. Nog even snel de was, eten voorbereiden enz. De vrije tijd van vrouwen is meer versnipperd dan die van mannen. Vrouwen zien namelijk de hele tijd dingen die nog gedaan moeten worden.

Meer carrière leidt tot meer rust

De oplossing van dit dilemma is paradoxaal. Als meer vrouwen er (ondanks deze drukte) toch voor zouden kiezen om meer te gaan werken dan de gemiddelde halve dag komt er meer rust. Grotere werkblokken leidt tot minder versnippering van de vrije tijd. Hierdoor wordt er meer rust ervaren.
Door meer te werken buitenshuis moet het werk binnenshuis ook anders verdeeld gaan worden. Bij twee verdieners met kinderen zie je steeds vaker dat zowel de vrouw als de man vier dagen werken en een dag thuis zijn. De belasting van het huishoudelijke werk wordt hierdoor minder wat ook leidt tot meer ontspanning

50% – 50%

Na een hele dag werk op kantoor is het voor de vrouw ook makkelijker om het huishouden aan de man over te laten of het normaal te vinden dat je allebei even de handen uit de mouwen steekt en samen even multitaskt. In ieder geval zie je als je op kantoor bent niet wat er thuis allemaal nog gedaan moet worden.

Emancipatie voltooid…

Vervolgens moeten we nog een paar generaties wachten. Hierbij leren wij onze kinderen dat het goed is om als vrouw economisch zelfstandig te zijn en als man om naast het werk ook huishoudelijke en zorgtaken te dragen. De laatste fase van de emancipatie… Gelijkheid voor man en vrouw in werkbelasting buitenshuis en binnenshuis.

De vrouw van de toekomst

Met een beetje hulp van de moderne technologie en hun partners lukt het onze dochters om een carrièrevrouw te zijn, met een gelukkig en schoon thuis en dito kinderen. Tevreden kan ze dan op de bank gaan zitten om van haar vrije tijd te genieten. Fijne vrouwendag!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen