Wat is een verzoekschrift tot echtscheiding?
26 oktober 2023 
3 min. leestijd

Wat is een verzoekschrift tot echtscheiding?

Ben je gehuwd en wil je scheiden? Een echtscheiding aanvragen begint met het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank. De rechter zal hierna beslissen of hij of zij het eens is met de scheiding.

Wat is een verzoekschrift tot echtscheiding, zijn er verschillende soorten en hoe dien je het verzoekschrift in? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is een verzoekschrift tot echtscheiding?

Een verzoekschrift tot echtscheiding is een officieel document waarmee je de rechtbank vraagt om jouw scheiding te regelen. De rechter zal de scheiding toewijzen wanneer hij of zij bewezen acht dat jullie huwelijk duurzaam ontwricht is.

Het aanvragen van de scheiding door middel van het verzoekschrift kan gedaan worden door jou, jouw partner of door jullie samen. Je hebt een advocaat nodig om een verzoekschrift tot echtscheiding op te stellen. Jouw advocaat zal het verzoek indienen bij de rechtbank.

Gemeenschappelijk verzoekschrift

Als jullie het er beiden over eens zijn dat jullie willen scheiden, dan kunnen jullie samen een scheiding aanvragen. In dat geval dienen jullie samen een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding in. De scheiding zou dan snel kunnen verlopen en binnen drie maanden worden uitgesproken.

Om een gemeenschappelijk verzoekschrift in te kunnen dienen is het belangrijk dat jullie goed overleg plegen en gezamenlijke afspraken kunnen maken. Dit versnelt het proces tot echtscheiding aanzienlijk. De afspraken tussen jullie worden opgesteld in een echtscheidingsconvenant. Deze wordt tegelijkertijd met het gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank.

Eenzijdig verzoekschrift

Het is ook mogelijk om een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Deze wordt ingediend als jij of jouw partner wil scheiden en jullie kunnen niet tot duidelijke afspraken komen. In dat geval wordt er door een advocaat een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de rechter. De advocaat zal ook een kopie van het verzoekschrift naar de andere partij sturen. Deze heeft dan de mogelijkheid om bezwaar te maken en in verweer te gaan tegen het verzoek tot scheiding.

De procedure tot echtscheiding kan erg lang duren als er geen afspraken gemaakt kunnen worden tussen jou en je toekomstige ex-partner. Als de procedure lang voortsleept is het mogelijk om een voorlopige voorziening te treffen via jouw advocaat.

Hoe dien je een verzoekschrift tot echtscheiding in?

Hoe dien je een verzoekschrift in?

Je hebt een advocaat nodig om een scheiding aan te vragen. Jouw advocaat gaat met je in overleg wat er allemaal geregeld moet worden en wat de procedure inhoudt. Een echtscheiding verloopt altijd via de rechtbank. Een rechter zal bepalen of hij of zij het eens is met de scheiding. De procedure tot echtscheiding start met het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding. Deze stel je samen met jouw advocaat op. Jouw advocaat zal het verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Je kunt dit niet zelf doen.

Als je de echtscheiding eenzijdig aanvraagt, dan zal jouw advocaat een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding indienen. Zijn jij en jouw partner het eens over de scheiding en kunnen jullie tot goede afspraken komen? Dan wordt er door de advocaat een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank.

Conclusie

Als je wilt scheiden, dan heb je dit op emotioneel en verstandelijk vlak waarschijnlijk al gedaan. De officiële scheiding gaat echter pas echt in werking wanneer een verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank. Een verzoekschrift tot echtscheiding is een officieel document waarmee je de rechter toestemming vraagt om te scheiden.

Er bestaan twee verschillende soorten: Een eenzijdig en een gemeenschappelijk verzoekschrift. Wil je de scheiding eenzijdig aanvragen omdat jouw partner het er niet mee eens is of kunnen jullie niet tot afspraken komen? Dan dien je een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding aan.

Zijn jullie het eens over de scheiding en kunnen jullie goede afspraken maken? Dan kunnen jullie een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding indienen. Het verzoekschrift is niet alleen bedoeld om de scheiding aan te vragen. Je kunt ook vragen om één of meerdere voorzieningen. Hebben jullie samen kinderen die minderjarig zijn? Dan moet je tegelijk met het verzoekschrift tot echtscheiding ook een ouderschapsplan indienen.

Je hebt in alle gevallen een advocaat nodig om een verzoekschrift op te laten stellen en in te dienen bij de rechtbank. De advocaat of mediator helpt je graag met het verzoekschrift en eventueel een goed ouderschapsplan.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen