Echtscheiding voor kinderen zo makkelijk mogelijk maken 12 tips
04 augustus 2016 
2 min. leestijd

Echtscheiding voor kinderen zo makkelijk mogelijk maken 12 tips

Het gaat niet alleen om wat je zegt maar vooral om wat je doet

Veel ouders weten het eigenlijk wel, wat je moet doen om de echtscheiding voor kinderen zo makkelijk mogelijk te maken. Wat je niet en wat je wel hoort te zeggen tegen je kinderen. Toch gaat het af en toe mis. Dan lukt het niet om je frustraties te verbergen. Laat je ondanks je goede bedoelingen toch een lelijk woord vallen over je ex in het bijzijn van je zoon of dochter. Of klaag je uitgebreid over de andere ouder zonder dat je merkt dat je kinderen meeluisteren. Ik nam eerder eerder een filmpje op over dit onderwerp.

De koude oorlog

Soms denken mensen het goed te doen. Ze zeggen niets slechts over de ander. En toch merken de kinderen dat hun ouders niets van elkaar willen weten. De spanning is te snijden en daar hebben kinderen veel last van. Voor kinderen is het dan niet leuk om ouders samen te zien. Bij de overdracht of bij het afzwemmen of de eindmusical…. Als ouders dan niet gewoon vriendelijk doen zeggen ze in feite tegen elkaar ‘jij deugt niet’. En kinderen pikken dit haarfijn op. Kinderen kunnen zich in allerlei bochten gaan wringen. Allemaal om de situatie voor henzelf èn voor de ouders makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door één ouder niet meer uit te nodigen. Of zo veel mogelijk te voorkomen met beide ouders samen te zijn. Of de pias gaan uithangen om de aandacht af te leiden. Als de (koude) oorlog lang duurt kunnen kinderen een kant kiezen om zo de rust terug te brengen.

Word geen slachtoffer

De kinderen in een positie brengen dat ze moeten kiezen, gebeurt ook op andere manieren. Er was eens een moeder die langdurig en openlijk haar verdriet uitte. Ook in het bijzijn van haar kinderen. Zij wilde de scheiding niet. Zij vond het huichelachtig om haar verdriet voor de kinderen te verbergen. Het gevolg was dat de kinderen boos werden op vader. Zonder iets te zeggen was een dader aangewezen. Naast de dader was er ook een slachtoffer. De kinderen waren zo druk om hun moeder te troosten dat ze de ouderrol overnamen. Er bleef nog weinig tijd over voor de kinderen om kind te zijn. Om zelf verdrietig te zijn en om te wennen aan de nieuwe situatie.

6 do’s en 6 don’ts, maak de echtscheiding voor kinderen zo makkelijk mogelijk

Dus hierbij 6 dingen die je als ouders vooral niet moet doen en 6 dingen die je juist wel kan doen om de echtscheiding voor kinderen zo makkelijk mogelijk te maken. Deze tips komen grotendeels van kinderen zelf, uit de brief aan alle gescheiden ouders.

Niet doen

 1. Laat de kinderen geen kant kiezen
 2. Maak geen ruzie in het bijzijn van de kinderen
 3. Zeg geen vervelende dingen over elkaar tegen de kinderen
 4. Instrueer je familie en vrienden om geen nare dingen over de andere ouder tegen de kinderen te zeggen
 5. Geen koude oorlog voeren dus niet elkaar negeren in het bijzijn van de kinderen
 6. Laat je niet leiden door je eigen verdriet, word geen kind van je kind

Wel doen

 1. Wees vriendelijk en beleefd tegen elkaar
 2. Geef de kinderen de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie
 3. Luister naar wat de kinderen te zeggen hebben
 4. Geef je kinderen de ruimte om openlijk van beide ouders te houden
 5. Gun je kinderen dat ze het bij de andere ouder naar hun zin hebben
 6. Fouten maken is menselijk. Als je merkt dat je het niet goed hebt gedaan, houd dan voor ogen hoe het je het wel wilt voor je kinderen en pak die draad snel weer op!

Door de ogen van het kind

Voor meer informatie en voor hele zinnige beschouwingen van kinderen met gescheiden ouders kun je de site van Villa Pinedo raadplegen. Sterkte!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen