Gescheiden van een narcist, wat heeft dit met mij gedaan… (deel 1)
15 september 2020 
4 min. leestijd

Gescheiden van een narcist, wat heeft dit met mij gedaan… (deel 1)

Toen ik met hem trouwde, had ik geen idee dat hij een narcist was. Hij deed zich zo geweldig voor. Achteraf weet ik dat dit is hoe het gaat met narcisten. Ze vangen je in hun net en zuigen je leeg, tot er niets meer van je over is. Ik was een makkelijke prooi, onwetend.

Het is nooit officieel vastgesteld door een psychiater, dat mijn ex een narcist is. Het lag natuurlijk niet aan hem, dus waarom zou hij naar zo iemand toe gaan? Toch zeggen alle onderzoeken, literatuur en verhalen die ik ondertussen gelezen heb mij genoeg. Samenleven met een narcist is een onwerkelijke situatie. Scheiden van een narcist is een ware nachtmerrie.

Hoe kon ik trouwen met een narcist?

Soms vraagt iemand mij weleens hoe ik ooit met hem heb kunnen trouwen. Het antwoord is simpel, in het begin was hij niet zo. Hij deed zich voor als gezellige, vrolijke en leuke man. Achteraf hing ons leven samen van leugens aan elkaar. In het begin prees hij me doorlopend over hoe mooi, intelligent en succesvol ik wel niet was. Het waren juist die sterke karaktereigenschappen waar mijn ex op viel. Na ons huwelijk sloeg het langzaam om. Gemene steken onder water.

Hij wist precies hoe hij op mij in moest praten. Van zelfverzekerde vrouw veranderde ik in een schim. Ik voelde me stom, lelijk, waardeloos, nergens goed genoeg voor. Als ik dit tegen hem zei, was dat niet waar en werd ik weer de hemel in geprezen. In het begin werkte dat nog wel, maar op een gegeven moment kreeg ik ook daar geen beter gevoel meer van.

Narcisten zijn specialisten in manipuleren, zo ook mijn ex. Hij deed alles om zijn eigen doel te bereiken. Eerst was zijn doel mij aan de haak slaan, om zijn eigen behoeften te bevredigen. Hij was attent, vol medeleven. Achteraf wat het allemaal nep. Puur bedoeld om mijn aandacht te krijgen. Mijn ex kon geen liefde geven, hij had mij alleen nodig om zijn doel te bereiken.

Na onze trouwdag kwam de narcist bovendrijven

In het begin had ik niets door. Achteraf was hij vanaf het eerst moment bezig met mij te observeren. Wat waren mijn wensen en verlangens? Daar moest hij aan voldoen om mij te kunnen ‘bezitten’. En dat lukte hem. Ik was in de wolken, zo gelukkig met een man die mij zo goed begreep en zo lief was.

Vrij kort na ons huwelijk kwam zijn ware aard bovendrijven. Ik herkende de persoon waarmee ik was getrouwd niet meer terug. Het leek wel alsof hij twee persoonlijkheden had. Het ene moment was hij de lieve man waar ik op gevallen was. Het volgende moment stond ik tegenover een duivels persoon die geen goed woord voor mij over had.

Al die tijd had hij een spel gespeeld. Puur en alleen om mij te krijgen. Toen hem dat gelukt was, stopte zijn spel. De toekomst die hij mij beloofd had, zou nooit komen. Alles was een illusie geweest, lokaas.

Scheiden van een narcist is een hel

Hoe het huwelijk met een narcist mij vormde

Hoewel ik duidelijk het verschil merkte, gingen er nog geen alarmbellen rinkelen. Ik had nog steeds mijn roze bril op. Door mij aan te passen, hoopte ik hem tevreden te stellen. Heel geleidelijk raakte ik mezelf kwijt in ons huwelijk. Hij leefde van mijn energie. Constant had hij aandacht nodig, er was geen plek voor mij en mijn gevoelens. Alles draaide om hem. Zowel positieve als negatieve aandacht zoog hij op. Hij nam en nam, tot er niets meer van mij over was.

Hij had mooie verhalen, die vooral leugens en halve waarheden bleken te zijn, maar ik geloofde ze. Vaak had hij hierin de slachtofferrol. Hij misbruikte mij om zijn doelen te behalen en hield mij voor de gek. Hij, als meeste acteur en manipulator, speelde in op mijn gevoel en onzekerheden.

Ik ga altijd uit van het goede in mensen. Deze keer zat ik er helemaal naast. Het heeft mijn vertrouwen in de mensheid flink beschadigd. Het was dikke pech dat ik deze persoon ben tegengekomen en ook nog met hem ben getrouwd.

Scheiden van een narcist is nog moeilijker

Op een gegeven moment was ik op. Ik dacht dat ik een burn-out had, tot een vriendin mij wees op een artikel over narcisme. Mijn ogen gingen open. Ik was niet gek!

Mijn leven met een narcist was een complete nachtmerrie geworden, ik moest hier weg. Scheiden was de enige oplossing. Ik zag het als een uitweg, maar ik wist toen nog niet dat scheiden van een narcist emotioneel, mentaal en sociaal zo enorm zwaar zou worden.

Heeft hij ooit van mij gehouden?

Scheiden van een narcist is enorm verwarrend. Opeens kwam daar weer die lieve man tot leven, die man waar ik verliefd op was geworden. Zou hij zijn leven gaan beteren? Misschien moest ik hem nog een kans geven…

Maar helaas, hij hield het niet lang vol. Het bleek weer een van zijn trucjes te zijn, om mij terug te krijgen. Ik vind het moeilijk om eraan te denken, maar waarschijnlijk heeft mijn ex nooit van mij gehouden. Ik was handig om zijn ellende te dragen, zodat hij zich beter voelde. Dat was alles.

In scheiding met een narcist

Mijn ex veranderde in een monster tijdens de scheiding

Toen hij eenmaal door had dat ik het meende gingen alle remmen los. Mijn ex veranderde in een monster toen ik de scheiding doorzette. Overal ging hij tegenin. Hij zette alles in, om de strijd te winnen. Ik moest kapot en daar had hij alles voor over. Iedereen die op zijn pad kwam werd tegen mij opgezet.

Scheiden is altijd al een stressvolle bezigheid, maar scheiden van een narcist is nog tien keer zo erg. Ik was al uitgeput door zijn jarenlange spelletjes. Zijn constante getreiter had me helemaal leeggezogen.
Zonder mijn familie en goede vrienden had ik de scheiding niet getrokken. Dankzij hen bleef ik het lichtpuntje aan het einde van de tunnel zien. Er zou een einde komen aan deze hel….

Lees verder in de blog: “Hoe kan ik ooit weer mezelf worden, na mijn scheiding van een narcist… (deel 2)

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen