Psychologie
Sarah Köller
Psychologie
09/15/2016
1 min
2

De vier tekenen dat je huwelijk in zwaar weer zit, Benny en Giselle

09/15/2016
1 min
2

Als je huwelijk in zwaar weer zit, wanneer beslis je te gaan scheiden? Daarvoor zijn geen vragenlijstjes te maken. Dat is een hoogst persoonlijke keuze die ieder voor zich moet maken. John Gottman heeft in zijn boek “What predicts divorce?” vier voorspellers van een scheiding geïdentificeerd. Hij noemt dit heel toepasselijk en onheilspellend, de vier ruiters van de Apocalyps….

Kritiek

De eerste ruiter is die van de kritiek. Niet een constructieve kritiek die behulpzaam wordt aangeboden maar de snijdende, jij doet het altijd fout –kritiek. Op de man gespeeld en niet op de bal. ‘Jij hebt de vuilnis niet buitengezet’ ‘wordt jij doet nooit wat, jij bent gewoon lui’. Ruzies beginnen hard en eindigen hard(er). Er is geen verzoening alleen een absoluut verwijt.

Minachting

De tweede ruiter is minachting. Rollen met de ogen, zuchten als de ander aan het woord is, de ander negeren, sarcastische opmerkingen, vernederingen in het bijzijn van vrienden. Het niet meer in staat zijn om de ergernis en irritatie over het doen of laten van de ander te verbergen. De ander wordt naar beneden gehaald en gekleineerd. Jij bent goed, de ander is slecht, dom, vervelend, etc.

Verdediging

De derde ruiter is de verdediging. De schuld wordt bij de ander gelegd. Als jij iets fout doet wordt dat verklaard door het gedrag van de ander. ‘Ja maar jij deed…. Het is toch logisch dat ik ….. want jij…’.

Afsluiten

De vierde ruiter tenslotte is die van de muur optrekken. Als deze ruiter galoppeert dan rijdt hij weg. Hij vlucht in alcohol of achter de computer. Gesprekken zijn er niet meer en er is stilte. Elkaar doodzwijgen, negeren en fysiek of psychisch afwezig zijn. De deur wordt had dichtgeslagen en zelfs de ruzies verstommen.

Je huwelijk in zwaar weer

Als je steeds vaker deze ruiters voorbij ziet komen in je relatie dan is dit een teken dat het einde nabij is, in ieder geval dat je huwelijk in zwaar weer verkeerd. Daar waar de ruiters rijden is er geen plek meer voor tederheid of compassie…. Geen respect en tevreden samenzijn. Geen humor of zelfreflectie. Geen gedeelde dromen en wederzijdse steun. Als de ruiters aanwezig zijn dan is niet alleen een punt bereikt waarop het geluk is weggesijpeld. Er wordt dan zelfs schade toegebracht aan jezelf en de ander.

 

Ik moet erg denken aan het liedje Benny en Giselle van Hans Teeuwen


Benny en Giselle hebben altijd ruzie, altijd mot, altijd strijd.
Benny en Giselle hebben altijd ruzie, dus er is geen plek voor tederheid.
Benny en Giselle zijn ten dode opgeschreven, want ze kunnen niet meer met, maar ook niet meer zonder mekaar leven. Dus de een zou moeten buigen of de ander moeten breken, maar dat het echte liefde is… dat is nu wel gebleken.

Reacties
Categorieën