Wat moet ik nog met die trouwring?
19 december 2019 
3 min. leestijd

Wat moet ik nog met die trouwring?

Mijn trouwring was jaren lang een mooie herinnering aan die prachtige dag dat ik ‘ja’ zei tegen de man van mijn dromen. We zouden ons leven met elkaar gaan delen, in voor- en tegenspoed. Vanaf de dag dat mijn ex mij vertelde dat hij wilde scheiden kreeg die ring een hele andere betekenis. Elke keer als ik ernaar keek, voelde ik woede, verraad en een intens verdriet. Maar afdoen kon ik hem niet, nog niet.

We waren al flink gevorderd met het regelen van de scheiding toen ik zag dat mijn ex zijn trouwring had afgedaan. Hoe lang was dat al zo? Het was me nog niet eerder opgevallen. Ik voelde me eigenlijk een beetje stom dat ik hem nog om had. Alsof het nog goed zou komen. Die ring had totaal geen waarde meer, stond nergens meer voor. Al het moois waar hij voor stond had mijn ex weggegooid. Zo voelde het. Wat moet ik nog met die trouwring?

trouwringen na scheiding

Trouwring na scheiding

De dag dat ik mijn trouwring af deed, voelde dubbel. Aan de ene kant gaf het een heel definitief gevoel, alsof ik het eens was met de scheiding. Aan de andere kant voelde het toch ook als een bevrijding. Als een nieuw begin. Voor even voelde ik me los van mijn ex, van alle ellende die ik de afgelopen weken en maanden had moeten doorstaan.

En toen zat ik daar, met de ring in mijn handen. Wat doe je met je trouwring na je scheiding. In een film wordt de ring heel theatraal naar het hoofd van de ex in kwestie geslingerd. Dat had ik ook best willen doen, maar ik had op dat moment geen ex voorhanden. Weggooien dan maar?

Uiteindelijk heb ik hem in een doosje gestopt en ergens diep in een lade, achter alle andere sieraden gelegd. Ergens waar ik hem niet snel meer tegen zou komen.

Trouwring, wat moet je ermee na scheiding

Mooie bestemming voor je trouwring na scheiding

Het was zeker een jaar later, toen ik ergens in een wachtkamer een artikel las over “wat te doen met je trouwring na je scheiding”. Er werden een aantal mooie opties gegeven, waardoor je de negatieve associaties met je trouwring kon ombuigen naar iets positiefs.

Ik dacht aan de ring die nog steeds achter in de lade lag. Zonde eigenlijk van zo’n dure ring. Ik kon er beter iets moois van laten maken. Enkele voorbeelden in het artikel waren:
• Je ring laten vermaken tot een nieuwe ring
• Het materiaal van je trouwring gebruiken om een ander sieraad van te maken
• Je trouwring omruilen voor een ander sieraad
• Een sieraad maken voor de kinderen

Ik heb er lang over nagedacht. Eigenlijk voelde het niet goed om een ander sieraad te laten maken van de ring. Op de een of andere manier voelde dat als een nieuw soort ‘trouwring’, maar dan in een andere vorm. Ik wilde niet meer op die manier met mijn ex verbonden zijn. Maar aan de andere kant, ik was met hem verbonden, voor altijd. We hebben samen kinderen.

trouwring na scheiden

Voor altijd verbonden, door de kinderen

Onze trouwringen stonden voor het verbond tussen ons twee, door ons huwelijk. Maar ook na onze scheiding zouden we nooit helemaal los van elkaar komen. We hebben samen twee prachtige kinderen. Kinderen die geboren zijn uit onze liefde voor elkaar. En ook al is deze liefde nu niet meer aanwezig, ik wil toch dat de kinderen dit weten.

Met de trouwring in het doosje ben ik naar een goudsmid gegaan. Hij liet me verschillende mogelijkheden zien. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om de datum van onze trouwerij en onze namen in het nieuwe sieraad te verwerken. Het klonk mooi, maar ik heb het niet gedaan.
Dit sieraad was speciaal voor mijn kinderen, gemaakt uit de belofte die hun ouders elkaar ooit deden.

De goudsmid heeft een schitterend ontwerp gemaakt met twee hartjes, waarin de letters van beide kinderen gegraveerd zijn. Twee jaar na de scheiding droeg ik weer met plezier mijn ‘trouwring’, in een nieuw jasje, om mijn nek.

Iets moois maken van trouwring na scheiding

Trouwring voor de kinderen

Het voelt goed om mijn trouwring weer bij me te hebben, zeker met deze nieuwe betekenis. Het huwelijk met mijn ex is een groot deel van mijn leven. Al was het laatste deel niet positief, we hebben ook veel mooie momenten samen beleeft. Onze prachtige dochter en zoon zijn in die tijd geboren, de mooiste momenten uit mijn leven.

Dat deze herinneringen nu in een prachtige hanger zijn verwerkt is voor mij heel waardevol. Ook mijn dochter is er zichtbaar blij mee. Ze vindt het bijzonder dat ik van de trouwring iets nieuws en moois heb laten maken en kijkt er graag naar.

Ik ben blij dat ik mijn ring toen niet weggegooid heb.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen