Flitsscheiding

Flitsscheiding

Flitsscheiding, in een tijd waarin alles snel moet gaan een hele mooie marketing naam. En wie er op zoekt komt het ook inderdaad tegen. Nu als marketingterm, maar tussen april 2001 en maart 2009 bestond het weldegelijk. Als gevolg  van een maas in de wet was het mogelijk om je huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Vervolgens ontbond je dit geregistreerd partnerschap et voila je was binnen een paar dagen gescheiden zonder dat er een advocaat of rechter aan te pas kwam. Goedkoop, gemakkelijk en snel. Briljant zou je zeggen. Maar de flitsscheiding is niet voor niets afgeschaft.

Goedkoop, gemakkelijk en snel. Briljant zou je zeggen. Maar de flitsscheiding is niet voor niets afgeschaft


flitsscheiding maas in de wet

Flitsscheiding afgeschaft

In 2005 zijn de eerste stappen ondernomen om de flitsscheiding af te schaffen. En daar waren best wel goede redenen voor. Ten eerste was deze vorm van scheiden niet rechtsgeldig in het buitenland. Als je je echtscheiding op deze manier hebt geregeld en je wilt in het buitenland trouwen met een staatsburger van dat land, dan is dat niet mogelijk. In het geval dat je in het buitenland woont en je komt te overlijden dan is je 'ex' volgens de wet van dat land nog steeds de wettelijke erfgena(a)m(e). Dat is toch een dingetje lijkt mij. Maar er was naar mijn mening een belangrijker rede om de flitsscheiding af te schaffen. Een ouderschapsplan hoefde je niet op te stellen. De positie van het kind was niet gewaarborgd, het was allemaal wel heel erg vrijblijvend.

De positie van het kind was niet gewaarborgd

Letterlijk erg vrijblijvend ook nog eens, want er is met een flitsscheiding geen executoriale titel. Met andere woorden, als je toch nog wat afspraken had gemaakt dan kan je die niet afdwingen. Er is immers niet een gerechtelijke uitspraak. Zo zullen veel stellen die middels een flitsscheiding hun echtscheiding hebben geregeld van goedkoop, snel en gemakkelijk, naar een dure lange en ingewikkelde procedures zijn gegaan. Rede genoeg dus om dit niet te willen. De wetswijziging werd in juni 2007 geaccordeerd in de tweede kamer om vervolgens eind 2008 de eerste kamer te passeren, waarna die dus per 1 maart 2009 van kracht ging.


alles over kinderalimentatie


Ben jij middels een flitsscheiding gescheiden en loop je nu tegen problemen aan, neem gerust contact met mij op, ik help je graag verder.

Scheiden zonder rechter

Scheiden zonder rechter klinkt op zich zo gek nog niet zou je zeggen. Er zijn meer dan genoeg stellen die gaan scheiden waarbij dit prima zou kunnen. Zij hebben geen kinderen. Hoeven, omdat ze beide in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, geen afspraken te maken over alimentatie en voor wat betreft de vermogensbestanddelen ligt de situatie ook niet ingewikkeld. Waarom zou je het rechtssysteem en het echtpaar belasten met een ingewikkelde procedure om hun echtscheiding te regel. Deze menig hebben meer mensen, er ligt dus ergens in Den Haag een wetsvoorstel 'scheiden zonder rechter'.


Flitsscheiding flitsend snel je echtscheiding regelen

Flitsend snel je echtscheiding regelen kan nog steeds

Snel je echtscheiding regelen, kan nog steeds. Laten we het er op houden dat de scheiding vier tot zes weken moet rijpen in ambtelijke molens. Maar in de situatie zoals ik hierboven beschreef kan je natuurlijk snel handelen middels een online scheidingsplatform zoals bijvoorbeeld Online Scheiden by SARAHKÖLLER. Ik verwacht dat je er zelf amper een uur mee bezig hoeft te zijn. Technisch is het mogelijk nog dezelfde dag de stukken bij de rechtbank te hebben. Als je geen kinderen hebt, geen afspraken hoeft te maken over de alimentatie, geen afspraken hoeft te maken over vermogensbestanddelen en geen aanspraak wenst te maken op gefinancierde rechtsbijstand... Voor 12:00 besteld nog dezelfde dag bij de rechtbank. Ja dat kan! Ik geef de voorkeur aan zorgvuldigheid en ben tevens van mening dat rijping bij degene die gaan scheiden belangrijker is dan rijping van de documenten in de ambtelijke molens.

Reactie plaatsen