Mijn ex gaat verder waar wij waren gebleven
04 november 2020 
3 min. leestijd

Mijn ex gaat verder waar wij waren gebleven

Al snel na onze scheiding had mijn ex een nieuwe, vaste vriendin. Ze gingen samenwonen en stukje bij beetje kreeg ik het idee dat hij domweg verder ging waar wij waren gebleven. De lijst met vakanties die wij graag samen wilde maken, gingen zij nu samen doen.

Mijn ex en ik vonden het altijd leuk om lijstjes te maken van dingen die we graag wilde. Niet alleen vakanties, maar ook weekendjes weg, uitjes, de volgende auto, noem maar op… In het begin viel het me niet meteen op, maar na een tijdje begon ik het patroon te herkennen. Hij ging gewoon verder waar wij gebleven waren.

Vooral de vakanties waren op een gegeven moment blijven liggen. Toen de kinderen nog heel klein waren, zag ik het niet zitten om uren in een vliegtuig te zitten met een baby en daarna een baby én een kleuter. Dus die reizen schoven we op de lange baan. Nu deed hij ze alsnog, met haar.

Onze levens gescheiden

Het voelt raar om te zien dat hij onze dromen met een andere vrouw aan het beleven is. Gek genoeg is dit niet wat mij het meeste raakt. Wat ik vooral voel is het grote verschil, hoe onze levens totaal verschillend zijn gelopen de afgelopen jaren na de scheiding. Waar hij vrij snel weer zijn leven op de rit had, was ik heel wat langer bezig.

Ik ben lang bezig geweest met het zoeken en inrichten van ons nieuwe huisje, voor mij en de kinderen. Het duurde echt wel even voor we van ons nieuwe huis een thuis hadden gemaakt.
Na de verkoop van ons huis is mijn ex in een klein appartement getrokken, hij was toch veel weg voor zaken en stelde niet zulke hoge eisen. De kinderen sliepen samen op één kamer als ze bij hem waren. Nu is hij ingetrokken bij zijn nieuwe vriendin, dus hij kreeg gewoon een gespreid bedje in een woning die groot genoeg was voor hun en de kinderen.

Ook emotioneel lijkt hij er sneller overheen te zijn. Of is dat gewoon een mannen ding? Natuurlijk scheelt het dat hij al langer met het idee rondliep, voor hij mij vertelde dat hij wilde scheiden. Voor mij was het een donderslag bij heldere hemel, zoals ze dat zo mooi omschrijven.

Na onze scheiding gingen onze wegen compleet verschillende kanten op. Ik ben nog vaak op zoek naar wie ik nu eigenlijk ben, zonder mijn ex. Welke beslissingen ik wil maken, wat ik belangrijk vind.

ex compleet anders, samen bakken

Wie is mijn ex nu?

Soms kijk ik met verbazing naar wie mijn ex nu geworden is. Hij lijkt een compleet ander persoon op sommige momenten. Maar eerlijk is eerlijk, ook ik ben veranderd door de scheiding. Ik ben lang niet meer de strak georganiseerde moeder en vrouw die ik altijd was.

Is het de goede invloed van zijn nieuwe vriendin, past hij zich aan of is dit werkelijk wie hij is en heeft hij zich altijd anders voorgedaan bij mij? Ik weet het niet, maar ik hoop dat dit leven bij hem past en hem gelukkig maak. Al is het maar voor de kinderen. Een ontspannen vader is leuker om je weekend bij door te brengen, denk ik dan maar.

Daarnaast is het makkelijker om met mijn ex te communiceren als hij lekker in zijn vel zit. We hebben al genoeg ruzie gehad tijdens onze scheiding, die op een haar na een vechtscheiding dreigde te worden.

Toch blijf ik me verbazen over wie die man geworden is. Is dit werkelijk de man met wie ik oud had willen worden? Op wie ik dolverliefd was?

Wat doet het nu met mij?

De tijd heeft me sterker gemaakt, maar ik durf nu wel te zeggen dat het me eigenlijk weinig meer doet. Sterker nog, ik zou niet meer met de vriendin van mijn ex willen ruilen. Tussen neus en lippen door werd er gesproken over dat ze misschien wilde gaan trouwen en nog een kindje samen wilde.

Toen ik het hoorde dacht ik alleen, leuk voor jullie. Ongeveer een jaar voor de scheiding wilde mijn ex en ik ook nog voor een derde gaan. Eigenlijk dacht ik dat dit bericht mij erg zou moeten raken, zeker omdat ik toen ook nog graag een kindje had gewild. De scheiding heeft dit totaal veranderd. Ik ben dolblij met mijn twee kinderen, maar zou er voor geen goud nog eentje bij willen. Het is goed zo.

Als ik nu naar mijn ex kijk lijkt het alsof hij ons pad verder bewandeld, met zijn nieuwe vriendin. Ik heb ergens een zijpad genomen en nu ik zover ben gekomen, ben ik blij dat het zo gelopen is.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen