Overlijdensrisicoverzekering na echtscheiding

Overlijdensrisicoverzekering na echtscheiding

Ga je scheiden? Dan komt er veel op je af, zowel op sociaal als financieel vlak. Het is dan ook belangrijk om stil te staan bij situaties die zich in de toekomst voor kunnen doen. Als mediator kan ik je hierbij helpen.

Een van die dingen waar je misschien liever niet aan denkt is het overlijden van je ex-partner. Naast de mentale impact voor jou en de kinderen zijn er mogelijk ook gevolgen op financieel vlak. Daarover vertel ik je hieronder meer.

Alimentatie

Na een scheiding kan het zijn dat jij of je partner verplicht bent om bij te dragen in de kosten van levensonderhoud van je ex en/of de kinderen.

Maar wat als degene die alimentatie betaalt komt te overlijden? Er vervalt dan waarschijnlijk een fors deel van een inkomen dat nodig is om iedere maand rond te kunnen komen en om het levensonderhoud van de kinderen te betalen.

Vraag jezelf af of je zonder alimentatie kunt rondkomen en kan blijven voorzien in je eigen levensonderhoud en die van jullie eventuele kinderen.

Is het antwoord op die vraag ‘nee’? Dan kan een overlijdensrisicoverzekering (ORV) uitkomst bieden.

Wat is een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die een geldbedrag uitkeert als de verzekerde binnen de looptijd van de polis komt te overlijden. De uitkering is bedoeld voor de nabestaanden.

Kenmerken ORV:

  • Hoge dekking: meestal € 100.000 - € 500.000
  • Looptijd van rond de 20 tot 30 jaar
  • Dekking kan variabel worden ingesteld
  • Maandpremie ligt relatief laag

Voorkomen financiële problemen

Als een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten op het leven van degene die alimentatie betaalt, kunnen financiële problemen na overlijden voorkomen worden.

Met de uitkering kan het verlies in gemiste alimentatie worden opgevangen, zodat:

  • Je de vaste lasten kan blijven betalen, zoals de huur, boodschappen en energierekening
  • Je kunt blijven voorzien in het levensonderhoud van je kinderen
  • Je extra geld ter beschikking hebt, bijvoorbeeld om de studies van je kinderen te bekostigen of de hypotheek (deels) af te lossen

Ook kan de uitvaart worden bekostigd met het geld van de uitkering.

Ga je misschien een ORV kiezen? Kijk dan eens op Overlijdensrisicoverzekering.nl. Daar staat veel nuttige informatie.

Reactie plaatsen