Wie mag er na de scheiding in de woning blijven?

Als je besluit te gaan scheiden, dan heeft dit logischerwijs consequenties. Niet alleen is het emotioneel een zware tijd, er moeten ook veel praktische zaken afgehandeld worden. Een belangrijk onderdeel hiervan is de woning. Moet de woning verkocht worden? Wie mag er (tijdelijk) in de woning blijven wonen? En is diegene ook verantwoordelijk voor de kosten? In dit blog vertel ik je er meer over.

Woonrecht bij scheiding; wie moet het huis verlaten?

Heb je tijdens je huwelijk samengewoond in een gezamenlijk gehuurde woning of een gemeenschappelijke koopwoning? Dan wordt er gesproken over woonrecht. Ben je samen eigenaar van de woning, of staan jullie beide namen op het huurcontract, dan verwacht je het recht te hebben hiervan gebruik te maken. Dit is echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld in het geval van een scheiding. 

Kun je hier samen geen afspraken over maken, dan kan de rechter hier een beslissing over nemen. Hij/zij besluit dan welke partner in het huis mag blijven en wie de woning moet verlaten. Het maakt hierbij niet uit of het om een koopwoning of een huurwoning gaat. Een rechter zal via een spoedprocedure snel uitspraak kunnen doen over wie er tijdens de scheidingsprocedure in de woning kan blijven wonen. Dit wordt voorlopige voorziening genoemd. 

De rechter houdt hierbij rekening met de volgende omstandigheden:

  • Is er sprake van minderjarige kinderen, en welke partner gaat het grootste deel van de zorg voor hen dragen?
  • Is er sprake van een sterkere betrokkenheid bij de woning door 1 van de partners?
  • Is er sprake van een partner die gemakkelijker aan nieuw onderdak kan komen dan de andere partner?


Hoe zit het met een huurhuis?

Woon je in een huurhuis en ga je scheiden? Dan bepaal je zelf wie er in de woning blijft wonen. Je hebt namelijk evenveel recht op de woning. Lukt het je niet om hier samen uit te komen, dan kun je naar de rechter stappen. Je bent als je getrouwd bent, of samenwoont onder een geregistreerd partnerschap, automatisch medehuurder van de woning. Daarbij is het niet van belang of je naam wel of niet op het huurcontract staat. 

Krijg je het huis toegewezen, dan word je hoofdhuurder van de woning. Vergeet in dit geval niet om de tenaamstelling op het huurcontract aan te laten passen na de scheiding. Je kunt dan ook meteen een technische inspectie aanvragen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Wat als je er samen niet uitkomt?

Het kan zijn dat jullie er samen niet uitkomen wie er in de woning kan blijven wonen. Een rechter kan dan voor jullie de beslissing nemen. Hebben jullie samen kinderen? Dan is de kans groot dat de rechter de woning toewijst aan degene die voor het grootste gedeelte van de tijd voor de kinderen gaat zorgen. Als er geen kinderen in het spel zijn, dan wordt er een belangenafweging gemaakt. 

Wie van jullie kan het gemakkelijkst aan een andere woning komen? Wie kan de woning betalen? Wie heeft een baan in de buurt van de woning? Op basis van deze informatie zal de rechter een besluit nemen. Als je er samen niet uitkomt en je wil ook niet dat jullie lot bepaald wordt door een rechter, dan kun je de hulp inschakelen van een echtscheidingsmediator.

Huurwoning en voorlopige voorziening

Wil je tijdens de scheiding in je huurhuis blijven wonen, dan kun je bij de rechter een voorlopige voorziening voor het gebruik van de woning aanvragen. Je ex moet de huurwoning dan verlaten. Als de scheiding definitief is eindigt de voorlopige voorziening. Het kan zijn dat het huis na de scheiding wordt toegewezen aan je ex-partner. Het is dan mogelijk om een verlenging aan te vragen voor de voorlopige voorziening, zodat je niet direct het huis hoeft te verlaten. 

Je kunt bij de rechter een voorlopige voorziening aanvragen middels een verzoekschrift. Dit verzoekschrift moet via een advocaat ingediend worden en staat los van het verzoek om een echtscheiding. Je kunt alleen een voorlopige voorziening aanvragen bij onderstaande zaken:

  • De verdeling van opvoedings- en zorgtaken of de omgang met kinderen;
  • Het gebruik van de woning en van gemeenschappelijke spullen;
  • Vaststelling van voorlopige alimentatie.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.