Waar vraag je een scheiding aan?

Wil je scheiden en wil je weten waar je een scheiding aan moet vragen? Lees dan snel verder, want in dit blog vertel ik je er alles over. Ik leg uit hoe en waar je een scheiding aanvraagt, hoe de aanvraag in zijn werk gaat en wat je allemaal moet doen om de echtscheidingsaanvraag in te dienen.

Voorwaarden voor het aanvragen van een echtscheiding

Wil je scheiden en een echtscheidingsaanvraag indienen? Dan is de belangrijkste voorwaarde dat jij en je partner het erover eens zijn dat een leven samen niet langer een optie is. De rechter spreekt de scheiding uit, maar gaat er wel vanuit dat jullie hier zelf goed over nagedacht hebben. 

Daarnaast is een andere voorwaarde dat één van jullie minimaal de Nederlandse nationaliteit heeft of dat jullie minimaal één jaar in Nederland gewoond hebben voordat je een scheiding aanvraagt. Als je gaat scheiden moet je griffierechten betalen. Het is niet van belang hoe lang je getrouwd bent geweest voordat je een scheiding aanvraagt.

Waar vraag je een scheiding aan?

Je dient je aanvraag voor de scheiding in te dienen bij de rechtbank. De rechter zal zich vervolgens over de aanvraag buigen. Je kunt zelf geen aanvraag indienen bij de rechtbank, dit moet een advocaat voor jou doen. Je kunt dit alleen of samen met je partner doen. In principe maakt het niet uit wie de echtscheiding aanvraag doet; als één van jullie wil scheiden is dit voldoende. 

Een scheiding is niet zomaar uitgesproken, dit kan tot drie maanden duren. In de tussentijd zullen er zaken lopen die niet kunnen wachten, zoals:

  • Wie in de woning blijft wonen;
  • Waar de kinderen gaan wonen;
  • Hoeveel de alimentatie er betaald gaat worden. 

In de praktijk komt het vaak voor dat ex-partners het hierover niet eens worden. De rechter zal in dat geval een tijdelijke beslissing nemen tot de echtscheidingsaanvraag afgerond is.


Verweer voeren tegen voorzieningen

Is de aanvraag voor scheiding ingediend bij de rechtbank, dan kan het zijn dat de tegenpartij verweer gaat voeren tegen de zaken die komen kijken bij een echtscheiding. 

Er wordt namelijk gelijk een voorstel gedaan over bijvoorbeeld:

  • Hoe hoog de kinderalimentatie dient te zijn;
  • Wie zorgt voor de kinderen en wanneer;
  • Wie er in het huis mag blijven wonen;
  • Of er partneralimentatie moet worden betaald;
  • Joe de bankrekeningen moeten worden verdeeld;
  • Hoe de boedel moet worden verdeeld;
  • Hoeveel de ene partner aan de andere moet betalen voor de auto, e.d.

Wanneer is de scheiding definitief?

De scheiding is definitief wanneer de uitspraak van de scheiding in het register van de burgerlijke stand van de gemeente is ingeschreven. Dit betekent echter niet dat je dan uitgeprocedeerd bent. Je bent misschien officieel gescheiden, maar als je het over veel zaken oneens bent met je ex-partner, dan kan dit nog wel een paar jaar voortduren. 

Des te meer er geprocedeerd wordt, des te langer de ‘scheiding’ duurt en des te hoger de kosten zullen zijn. Ben je het snel met elkaar eens, dan kan een scheiding in een paar maanden afgerond zijn. Het heeft dus veel voordeel om goede afspraken te maken met je ex-partner, des te sneller kun je beginnen met het opbouwen van je nieuwe leven.

Hoe kan ik mijn geregistreerd partnerschap ontbinden?

Ben je niet getrouwd, maar heb je een geregistreerd partnerschap en wil je deze beëindigen? Als je samen geen kinderen hebt, dan kun je een geregistreerd partnerschap beëindigen zonder de tussenkomst van een rechter. Het is in dit geval wel belangrijk dat je het met elkaar eens bent. Hebben jullie samen wel kinderen? Dan gaat het beëindigen van het geregistreerd partnerschap via de rechter. 

Wil je een geregistreerd partnerschap beëindigen zonder rechter, dan heb je een advocaat of notaris nodig. Gezamenlijk worden dan afspraken opgesteld, bijvoorbeeld over partneralimentatie of pensioen. Al deze afspraken komen te staan in een zogenaamde beëindigingsovereenkomst. 

Er is een rechter nodig als je het niet eens bent over de beëindiging van uw geregistreerd partnerschap. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je het niet met elkaar eens kunt worden over de partneralimentatie. Heb je kinderen die jonger zijn dan 18 jaar, dan is er ook een rechter nodig om het geregistreerd partnerschap te ontbinden. Je moet in dat geval ook een ouderschapsplan meesturen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.