Wat zijn de financiële gevolgen van een scheiding?
Na een scheiding verandert er veel in je leven. Mogelijk verandert de omgang met je kinderen, je woonsituatie en je sociale leven. Tegelijkertijd heeft scheiden ook financiële gevolgen. Dat maakt het voor veel mensen beangstigend om verder te gaan met een scheiding. Kun je wel financieel rondkomen en met welke regelingen moet je allemaal rekening houden? Het is daarom belangrijk om jezelf goed te informeren, zodat je een duidelijk financieel plan kunt maken voor na je scheiding. Ik leg je uit hoe je dat doet.
Krijg inzicht in je financiële situatie
Voordat je begint met het maken van plannen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de huidige situatie. Hoeveel geld breng je binnen? Wat zijn de vaste lasten? Zijn er schulden of is er juist eigen vermogen? Des te beter je weet wat je situatie is, des te makkelijker het is om concrete plannen te maken.
Je bent misschien geneigd om weg te kijken van je financiën. Dit is een begrijpelijke reactie wanneer je je zorgen maakt over geld. Toch is het altijd beter om actief met het probleem aan de slag te gaan. Wegkijken maakt de situatie alleen maar erger en zorgt ervoor dat je onvoorbereid aan de scheiding begint. Kennis is macht en maakt de weg vrij naar een scheiding zonder financiële stress. Het is nog beter wanneer je samen met je partner kunt overleggen over jullie financiële situatie.
Welke kosten veranderen er tijdens een scheiding?
Heb je eenmaal naar je huidige situatie gekeken, dan is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. Wat gaat er allemaal veranderen zodra je de scheidingspapieren ondertekent? Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, maar er zijn een paar veelvoorkomende financiële veranderingen tijdens een scheiding.
Alimentatie
Hebben jullie kinderen, dan kan het zijn dat een van de partners kinderalimentatie moet betalen. Met dit geldbedrag worden de kosten van de zorg voor de kinderen gedekt, van kleding tot voeding.
Je kunt samen met je partner afspraken maken over de alimentatie in een ouderschapsplan. De situatie kan ook door een rechter beoordeeld worden. Hierbij worden jullie inkomens, de behoeftes van de kinderen en hoeveel draagkracht de betalende partner heeft bekeken. In sommige situaties is alimentatie niet nodig, bijvoorbeeld wanneer jullie allebei evenveel verdienen en de zorg voor de kinderen gelijk verdelen.
Zie ook: Alles over alimentatie
Woonsituatie
Wanneer jullie samen een koophuis hebben of de huur van een woning delen, gaat dit ook veranderen. Mogelijk gaan jullie allebei op zoek naar een andere woonplek of moet je je partner uitkopen om in het huis te blijven wonen.
In vrijwel alle gevallen gaan je woonlasten omhoog, aangezien je het met één persoon moet dragen. Dat geldt niet alleen voor de huur of hypotheek, maar ook voor woonlasten zoals energie en verzekeringen. Gaan jullie je huis verkopen? Dan heb je als meevaller dat de eventuele overwaarde voor de helft voor jou is, waardoor je meer eigen vermogen hebt.
Zie ook: Verhuizen na de scheiding, hoe wordt dit ooit ons thuis?
Scheidingskosten
Niet alleen de nasleep, maar ook de scheiding zelf kost geld. Zo moet je notariskosten betalen, heb je mogelijk advocaatkosten en moet je ook betalen voor noodzakelijk uittreksels van de gemeente. Het is dus belangrijk om voor de scheiding al wat geld klaar te hebben staan.
De hoogte van deze kosten kan wel sterk variëren. Des te makkelijker en sneller jullie afspraken met elkaar kunnen maken, des te kleiner de kans dat je een fortuin aan advocaatkosten moet betalen. Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan is het grootste deel van het werk al gedaan, wat ook kosten bespaart.
Maak een financieel plan
Nu je weet wat je huidige financiële situatie is en waar je in de toekomst rekening mee moet houden is het tijd om een financieel plan op te stellen. In dit plan zet je precies uiteen hoe je de scheiding gaat bekostigen en welk budget je in de toekomst hebt. Bekijk wat een realistische prijs voor een nieuwe huur- of koopwoning is, schat in hoeveel geld je besteedt aan zorg voor de kinderen en zet alle vaste lasten op een rijtje. Des te gedetailleerder, des te beter.
Dit financieel plan maakt inzichtelijk of je het financieel gaat redden na de scheiding. Het maakt duidelijk hoeveel je kunt uitgeven aan woonkosten en kan ook helpen bij het bepalen van eventuele alimentatie. Dit plan maakt het ook makkelijker om in te schatten welke vervolgstappen realistischer zijn. Wil je in je huidige woning blijven of is dat financieel niet haalbaar? Ga eventueel in gesprek met een hypotheekadviseur om te kijken wat je beste opties zijn.
Schakel hulp in van een mediator
Soms is het lastig om inzicht te krijgen in je financiële zaken, vooral wanneer de communicatie met je ex-partner niet goed verloopt. Daarom kan het helpen om een mediator in te schakelen. Tijdens mediation gaan jullie op een constructieve manier met elkaar in gesprek. Jullie leren om afspraken te maken en worden zo geholpen om een compleet geldplan te maken.
Het voordeel van mediation is dat je samenwerkt met je ex-partner. Dat is belangrijk, want ook na een scheiding ben je vaak nog financieel aan elkaar gebonden. Dat geldt helemaal voor partners met kinderen of een koopwoning. Wanneer jullie beiden op dezelfde manier naar jullie geldsituatie kijken, verloopt de rest van de scheiding een stuk gemakkelijker.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Echtscheiding en je werk: heeft het impact op je werk?
- Hoe lang duurt rouw na de scheiding?
- Parentificatie na een scheiding: de oorzaken en gevolgen!