Wat is de rol van een mediator bij scheiding?
Als je gaat scheiden, dan wil je dat het liefste doen in goed overleg. Helaas is dit niet altijd mogelijk. In sommige gevallen lopen de emoties zo hoog op, dat het jullie niet meer lukt om goede afspraken te maken. Een scheidingsmediator kan je hierbij helpen.
Een mediator is een echte specialist is het begeleiden van onderhandelingen en is daarnaast onpartijdig. Hebben jullie samen kinderen? Dan is het inschakelen van een mediator de beste optie. Maar wat doet een scheidingsmediator precies? Hoe werkt mediation en wat zijn de voordelen van een mediation traject? In dit blog lees je er alles over.
Hoe werkt mediation?
Als jij en je partner in goed overleg willen scheiden, dan is het goed om alvast wat zaken op papier te zetten voordat je een mediator kiest. Waar willen jullie goede afspraken over maken? Door hier alvast samen over na te denken weten jullie waar jullie staan en dit scheelt tijd tijdens het mediation traject.
Bij het kiezen van de juiste mediator is het allereerst belangrijk dat jullie je beiden op jullie gemak voelen. Het kiezen van een mediator is dan ook iets wat je samen met je partner doet.
Hoeveel gesprekken jullie nodig hebben is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Samen met jullie zorgt de mediator ervoor dat alle belangrijke afspraken goed op papier komen te staan. Denk dan bijvoorbeeld aan afspraken over partneralimentatie, hoe de spullen verdeeld worden, het geld en de woning. Dit komt allemaal in het echtscheidingsconvenant te staan. Afspraken die gemaakt worden over de kinderen komen in het ouderschapsplan te staan.
Vervolgens wordt het echtscheidingsverzoek naar de rechtbank gestuurd, samen met het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. De rechter bekrachtigt vervolgens het verzoekschrift en de afspraken. Je hoeft hiervoor niet naar een zitting, alles verloopt schriftelijk.
Als de rechter het echtscheidingsverzoek heeft goedgekeurd, dan wordt dit doorgegeven aan de gemeente waar je ingeschreven staat. Dit wordt ook allemaal geregeld door de mediator. Zodra je echtscheiding is ingeschreven, ben je officieel gescheiden.
Wat kost mediation?
De kosten van een mediation traject zijn afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Samen met de mediator maak je op voorhand afspraken over het tarief. Dit kan een vast bedrag zijn of op basis van een uurtarief. Valt jouw inkomen onder een bepaalde grens, dan kun je in aanmerking komen voor een toevoeging. In dit geval wordt een deel van kosten gesubsidieerd door de overheid en hoef je alleen nog maar een eigen bijdrage te betalen.
Rechtspraak is niet gratis in Nederland, daarom betaal je voor iedere procedure bij de rechtbank griffierechten. Dit is lager wanneer je in aanmerking komt voor een subsidie.
Voor wie is mediation bij scheiding geschikt?
Kunnen jij er je partner nog goed door één deur? Dan is scheiden via een mediator heel goed mogelijk. Natuurlijk kan het voorkomen dat jullie het over bepaalde zaken niet eens zijn, maar een mediator kan daar heel goed in bemiddelen. Zo worden jullie het samen eens en verloopt de scheiding soepel.
In een eerste gesprek legt de mediator aan jullie de spelregels uit. Jullie belangen worden beide in kaart gebracht. Stap voor stap zoek je samen met de mediator naar oplossingen waar jullie beiden achter staan. Deze afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst.
Als jullie samen kinderen hebben, dan is het belangrijk dat de kinderen niet de dupe worden van de scheiding. Scheiden met een scheidingsmediator is dan de beste optie. De belangen van de kinderen komen bij de mediator altijd op de eerste plaats. Er worden afspraken gemaakt over de omgangsregeling en de kosten van de kinderen. Dit wordt allemaal vastgelegd in het ouderschapsplan. Op deze manier weet iedereen waar hij of zij aan toe is na de scheiding.
De voordelen van mediation bij scheiding
Een scheiding is een stuk sneller geregeld als je kiest voor een mediator in plaats van een advocaat. Een mediator is onpartijdig en helpt je een oplossing te vinden. Op deze manier kom je veel sneller tot afspraken waar je beide tevreden over bent. Omdat een mediation traject sneller verloopt dan scheiden via een advocaat, ben je ook veel minder geld kwijt. Je maakt allebei namelijk gebruik van dezelfde mediator en de kosten worden onder jullie verdeeld.