Is een ouderschapsplan bindend?
Gaan jij en je partner uit elkaar en hebben jullie samen kinderen jonger dan 18 jaar? Dan is het belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen. In dit artikel vertel ik je meer over wat een ouderschapsplan is, wanneer deze bindend is en wat je moet doen als je ex-partner zich niet aan de afspraken houdt.
Wat is het ouderschapsplan?
Het ouderschapsplan is een document waarin alle afspraken staan die je maakt met je ex-partner over de opvoeding en verzorging van jullie minderjarige kinderen. Denk hierbij aan afspraken over de alimentatie en de omgangsregeling. Ook afspraken over het nemen van bepaalde beslissingen en het elkaar op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen worden opgenomen in het document.
In sommige situaties ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Zo ben je na een scheiding, beëindiging van geregistreerd partnerschap of als je uit elkaar gaat en gezamenlijk gezag hebt verplicht om dit document samen te schrijven en te ondertekenen.
Een ouderschapsplan is dan ook een officieel en zeer belangrijk document. Neem de tijd om uit te zoeken welke informatie je allemaal in het ouderschapsplan moet verwerken en communiceer goed met je ex-partner.
Is een ouderschapsplan bindend (wanneer is het rechtsgeldig)?
Een ouderschapsplan is bindend als het document rechtsgeldig is. Dit houdt in dat beide partijen hun handtekening hebben gezet onder het plan en dat er geen ongeldige afspraken in staan. Zo mogen de afspraken niet in strijd zijn met de wet of de regels van de overheid.
Je mag bijvoorbeeld niet in het ouderschapsplan zetten dat je ex-partner de kinderen niet meer mag zien als hij of zij de afspraken niet nakomt. Kinderen hebben namelijk altijd het recht om contact te hebben met hun vader of moeder. Voorkom ongeldige afspraken of onduidelijkheden door een jurist of advocaat te laten kijken naar het document.
Zo voorkom je bovendien problemen als je ex-partner de afspraken niet zou na komen. Daarnaast is het raadzaam om het ouderschapsplan regelmatig aan te passen. Sommige afspraken moeten namelijk na verloop van tijd veranderd worden, afhankelijk van de leeftijd en de behoeftes van de kinderen.
Wat als een partner zich niet aan de afspraken houdt?
Als je ex-partner zich niet aan de afspraken houdt is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Waarom kan je ex-partner de afspraken niet nakomen en is dit een eenmalige situatie of moet er misschien iets veranderd worden in het ouderschapsplan? Komen jullie er samen niet uit? Overweeg dan om een mediator in te schakelen. Een mediator stelt het belang van de kinderen voorop en voorkomt escalaties.
Dit is ideaal als jij en je ex-partner niet goed met elkaar kunnen communiceren. Mocht je ook met de hulp van een mediator niet tot een oplossing komen, dan kun je een jurist of advocaat inschakelen. Als het ouderschapsplan rechtsgeldig is, dan is je ex-partner wettelijk verplicht om de afspraken na te komen. Doet je ex-partner dit niet, dan kun je dit afdwingen via een rechter. Een rechter kan eventueel sancties opleggen.
Het belang van het ouderschapsplan
Een ouderschapsplan is een belangrijk document. Het is van groot belang (vooral voor de kinderen) dat alle afspraken goed op papier komen en rechtsgeldig zijn. Voorkom problemen door een jurist of advocaat naar het ouderschapsplan te laten kijken en het ouderschapsplan regelmatig aan te passen.
Kom je er samen met je ex-partner niet uit? Of komt je ex-partner zijn of haar afspraken niet na? Schakel dan een mediator in. Zo voorkom je een lange en slepende procedure via de rechtbank!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.
- Hoe start je een scheiding?
- Wat is eenhoofdig gezag en hoe werkt het?
- Hoe werkt het om een geregistreerd partnerschap te ontbinden?