Nieuwe wetten voor het familierecht 2017, even vooruitkieken
Het begin van het nieuwe jaar is een uitgelezen moment om even vooruit te kieken naar de nieuwe wetten die in 2017 mogelijk in het verschiet liggen.
Wet beperking huwelijksvermogensregime
Er werd verwacht dat de wet beperking huwelijksvermogensregime op 1 januari 2017 in werking zou zijn getreden. Dit is niet gebeurd. De data voor de inwerkingtreding van nieuwe wetten zijn meestal ofwel 1 januari of 1 juli. Dit is geen regel maar meer een gebruik.
De wet ligt nu in de Eerste Kamer en er wordt op 7 maart, vlak voor de verkiezingen, over gedebatteerd. De pijlen zijn nu gericht op 1 juli 2017 maar of dat gehaald gaat worden is nog niet duidelijk. Ik houd jullie op de hoogte. Vooralsnog geldt dat als je geen algehele gemeenschap van goederen wenst je huwelijksvoorwaarden zal moeten laten opstellen door de notaris.
Als de wet in werking treedt verandert er best veel, als je geen huwelijksvoorwaarden opstelt, in ieder geval. Al het voorhuwelijkse vermogen en alle voorhuwelijkse schulden blijven privé. Dat wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd wordt (in beginsel) wel gemeenschappelijk. Er zijn ook hier uitzonderingen. Alle schenkingen en nalatenschappen blijven privévermogen van de ontvangende echtgenoot, ook als er geen uitsluitingsclausule is opgenomen.
Updates wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen
UPDATE 22-03-2017
Debat over initiatiefwetsvoorstel beperking wettelijke gemeenschap van goederen
21 maart 2017
De Eerste Kamer heeft dinsdag 21 maart 2017 gedebatteerd over het Initiatiefvoorstel-Swinkels, Recourt en Van Oosten Beperking wettelijke gemeenschap van goederen. Aan het begin van de tweede termijn dienden senator Van Rij (CDA) en senator Wezel (SP) een motie in die de regering verzoekt om het initiatiefwetsvoorstel te incorporeren in een nieuw wetsvoorstel, gezien de grote bezwaren die er in de Eerste Kamer leven over de uitvoerbaarheid, rechtszekerheid en wetssystematiek. Initiatiefnemer Recourt gaf aan dat de initiatiefnemers de motie in beraad zullen nemen. Minister Blok (Veiligheid en Justitie, demissionair) gaf aan het voor een demissionair kabinet niet erg gebruikelijk is om te starten met ingrijpende wetsvoorstellen.
Op dinsdag 28 maart 2017 wordt over het wetsvoorstel en over de motie gestemd.
UPDATE 29-03-2017
Met maar één stem verschil is het voorstel ‘wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen’ aangenomen. Lees de update in mijn blog d.d. 29-03-2017
UPDATE 20-04-2017
Uit zeer betrouwbaare bron heb ik vernomen dat de wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen met 99% zekerheid per 1-1-2018 inwerking zal treden.
Zodra er meer nieuws is over dit onderwerp zal ik hierover gelijk berichten
De wet herziening partneralimentatie
Ook deze wet laat nog op zich wachten. Een eerder wetsvoorstel om de termijn van partneralimentatie te bepreken naar 5 jaar is al in de Tweede Kamer gestrand. In 2015 waagden van Oosten, Recourt en Swinkels een nieuwe poging om de duur en hoogte van de partneralimentatie te verlagen. Deze wet ligt nog steeds ter behandeling in de Tweede Kamer na een kritisch rapport van de Raad van State.
Is de Nederlandse vrouw nog onvoldoende geëmancipeerd?
Of het wetsvoorstel beperking partneralimentatie wet wordt, is nog afwachten. De Raad van State adviseerde in de herfst van 2016 kritisch op het voorstel;
De (…) Raad van State merkt op dat de initiatiefnemers in het voorstel uitgaan van een situatie met betrekking tot de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en met betrekking tot de verdeling van zorgtaken binnen het huwelijk, die ver verwijderd is van de maatschappelijke realiteit.
Het wetsvoorstel gaat er namelijk vanuit dat de Nederlandse gezinnen volledig geëmancipeerd zijn. Dat is dus niet het geval.
Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid
Wat ik mij afvraag is, of dat gebrek aan economische zelfstandigheid niet voor een deel wordt gefaciliteerd door de, in mijn ogen, paternalistische wetgeving en de rechtspraak over de partneralimentatie. De rechter stelt nu nog vaak een partnerbijdrage vast aan de hand van het welstandsniveau tijdens het huwelijk. De alimentatiegerechtigde kan met succes aanspraak maken om op hetzelfde welstandsniveau door te leven na de scheiding. Ten laste van de ex echtgenoot. Vanwaar zal er dan ambitie komen om zelf in de eigen kosten te gaan voorzien? Als de nieuwe wet erdoor komt doet de overheid er goed aan om een nieuwe campagne ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ te starten…
Ben je van plan te gaan trouwen en wil je niet nog een keer op de site van een echtscheidings-advocaat komen?
Ik begrijp heel goed dat je niet nog eens op mijn website wilt komen. Toch kan niemand anders je beter adviseren over hoe je het beste het huwelijksbootje in kunt stappen met het minste risico op een echtscheiding. Een op de drie huwelijken in Nederland strand vroeger of later in een echtscheiding. Ik wil je graag helpen te voorkomen dat je die ene van de drie gaat worden. Lees het E-boek Trouwen dat ik heb geschreven.
Eigenlijk hoor je deze informatie van de ambtenaar van de burgerlijke stand te krijgen, hij/zij verricht namelijk een juridische handeling met grote gevolgen. De ambtenaar gaat er vanuit dat u op de hoogte bent van de wet…
Via deze link het E-book Trouwen GRATIS DOWNLOADEN