Gemeenschappelijk verzoekschrift bij scheiding

Er zijn talloze redenen om te scheiden. Waar sommige mensen met ruzie uit elkaar gaan vanwege meningsverschillen of een affaire, kiezen andere mensen voor een vredigere scheiding. Misschien komen jullie samen tot de conclusie dat jullie niet meer goed bij elkaar passen of willen jullie andere dingen in het leven.

Dan is het best mogelijk om met goede afspraken uit elkaar te gaan. Dat doe je door een gemeenschappelijk verzoekschrift in te dienen. Wat houdt dit in en waar moet je dan rekening mee houden? Ik vertel je alles wat je moet weten.

Wat is een scheiding op gemeenschappelijk verzoek?

Bij een scheiding op gemeenschappelijk verzoek dienen jullie samen een scheidingsdocument in. Je deelt dan ook dezelfde advocaat, die geen partij kiest. Jullie willen in overleg belangrijke keuzes maken en gaan die daarom samen op papier zetten. Dit in tegenstelling tot een eenzijdig verzoekschrift. In dat geval dienen jullie los van elkaar een verzoek tot scheiding in en moet de rechter vaak beslissen over de verdere afwikkeling van de scheiding.

Ga je dus nog goed met elkaar om en gun je elkaar het beste? Dan is een scheiding op gemeenschappelijk verzoek de beste keuze. Het kost vaak minder geld, is sneller en bespaart jullie veel rompslomp.

Hoe gaat het in zijn werk?

De scheiding wordt in zijn werk gezet zodra jullie rond de tafel gaan zitten met een advocaat. Hij of zij kan jullie vertellen wat de mogelijkheden zijn en waar jullie allemaal aan moeten denken tijdens de scheiding. Bij een scheiding op gemeenschappelijk verzoek gaan jullie vervolgens samen afspraken maken. Al deze afspraken zetten jullie op papier en maken deel uit van het scheidingsverzoek.

Zodra jullie precies weten hoe jullie de scheiding gaan regelen, wordt het verzoek ingediend bij de rechter. Dit document hoeft alleen nog maar goedgekeurd te worden door de rechter, waarna de scheiding is afgehandeld. Een scheiding op gemeenschappelijk verzoek gaat dus aanzienlijk sneller dan wanneer jullie de scheiding moeten uitvechten met jullie advocaten.

Waar moet je afspraken over maken?

Het belangrijkste onderdeel van een scheiding op gemeenschappelijk verzoek is dat jullie samen afspraken maken over de toekomst en de verdeling van jullie financiën en spullen. Er zijn in totaal vier grote dingen waar jullie afspraken over moeten maken, afhankelijk van jullie situatie.

Ouderschapsplan

Hebben jullie samen kinderen? Dan moeten jullie bedenken hoe jullie het ouderschap voortaan vorm gaan geven. Willen jullie de zorg gelijk verdelen? Of gaat de ene ouder meer tijd met de kinderen doorbrengen dan de ander? In het ouderschapsplan staat ook hoe jullie voortaan keuzes over de kinderen gaan maken, hoe jullie elkaar informeren over het leven van jullie kinderen en eventueel zelfs belangrijke regels die jullie willen hanteren.

Alimentatie

Als er kinderen in het spel zijn, moet er ook worden nagedacht over de kosten van zorg en scholing. Wanneer jullie allebei evenveel voor de kinderen gaan zorgen, kan het zijn dat alimentatie niet nodig is. Daarnaast is er ook nog partneralimentatie. Kan één van jullie niet in zijn of haar levensonderhoud voorzien na de scheiding? Dan kan de andere partner dit deels opvangen met alimentatie. Jullie kunnen er ook allebei voor kiezen om hier vanaf te zien.

Verdeling huis

Of je nu samen koopt of huurt: er moet iets met de woning gebeuren. Dit is afhankelijk van jullie plannen. Wil de één in de woning blijven? Dan moet diegene de ander uitkopen wanneer het om een koopwoning gaat. Het is natuurlijk ook mogelijk om de woning te verkopen. De verdeling van de verkoopprijs is weer afhankelijk van de waarde van de woning, hoeveel jullie beiden hebben ingelegd en welke afspraken jullie bij de koop hebben gemaakt.

Inboedel

Niet alleen het huis, maar ook de inboedel moet verdeeld gaan worden. Wat is van jou en wat neemt je partner mee? Mogelijk zijn er bepaalde meubelstukken met een belangrijke emotionele waarde of wil je geen afstand doen van je favoriete kunstwerk. In het verzoekschrift schrijf je precies op welke afspraken jullie over de inboedel hebben gemaakt. Wie houdt wat en welke spullen gaan juist verkocht of gedoneerd worden?

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.