Een advocaat of mediator bij je scheiding: waar kies je voor?
Als je gaat scheiden, dan wil je natuurlijk wel dat alles goed geregeld is. Een advocaat of mediator kan je hierbij helpen. Wat is het verschil tussen een mediator of een scheidingsadvocaat? Wat zijn de voor-, en nadelen? En wanneer kies je voor een mediator en wanneer voor een advocaat? In dit blog vertel ik je er alles over.
Wat doet een mediator precies?
Een mediator is een onafhankelijke derde. Dit wil zeggen dat het een professioneel bemiddelaar is, die zowel jouw belangen als die van je ex-partner behartigt, zodat jullie er samen goed uitkomen. Een scheiding brengt veel onenigheden, emoties en oud zeer met zich mee. Het is dan ook niet eenvoudig om op zo’n moment goede afspraken met elkaar te maken. Een scheidingsmediator kan jullie hiermee helpen.
Het uitgangspunt van een mediator is het opstellen van een echtscheidingsconvenant waarin jullie je beide kunnen vinden. Daarnaast is het belangrijk dat de procedure die moet worden doorlopen om tot een scheiding te komen correct is, en dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over de financiële consequenties. Als er kinderen in het spel zijn, dan moet de zorg voor de kinderen zo goed mogelijk geregeld zijn in een ouderschapsplan.
Wat is het verschil tussen een mediator en een scheidingsadvocaat?
Waar een mediator jullie beide belangen behartigt en dus neutraal is, zal een advocaat er helemaal alleen voor jou zijn. Een advocaat zorgt ervoor dat je zo goed mogelijk uit de scheiding komt en er het maximale uit kunt halen. Het is dan niet meer mogelijk om onderling tot een goede verstandhouding te komen. Een advocaat zal via de rechter alles waar jij recht op hebt opeisen. Het maakt hierbij niet uit wat je ex-partner hiervan vindt of het kan betalen.
Wanneer kies je voor een scheidingsadvocaat? Dit is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Kun je niet meer door één deur met je ex-partner en is communiceren onmogelijk? Dan heeft een mediator weinig zin. In dat geval kun je dan beter kiezen voor een advocaat. Vooral als er kinderen in het spel zijn is het uitermate belangrijk dat zaken goed geregeld worden. Je scheiding wordt erg ingewikkeld als je niet wordt bijgestaan door een mediator of advocaat. Het is geheel afhankelijk van hoe je uit elkaar wilt gaan of je de keuze maakt voor een advocaat of een mediator.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een mediator?
Willen jij en je partner in harmonie scheiden? Dan kun je het beste voor een mediator kiezen. Een mediator is neutraal en kan daarnaast ook notaris of advocaat zijn. Een mediator helpt jou en je ex-partner om zaken goed te regelen, geeft juridisch advies en helpt jullie met elkaar te communiceren. Een mediator zal nooit een partij kiezen; hij/zij is er voor jullie allebei.
Voordelen mediator
- Een mediator helpt jou en je partner tot een oplossing te komen waar jullie allebei tevreden mee zijn;
- Het is een korte procedure en kost daarom niet zoveel geld;
- Je gaat als vrienden uit elkaar, dit zorgt ervoor dat je beter kunt samenwerken wanneer er kinderen in het spel zijn.
Nadeel mediator
Een nadeel van mediation kan zijn dat er veel over emoties wordt gesproken. Heb je hier geen behoefte aan en wil je liever snel zaken afhandelen, dan is mediation geen goede keuze.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een scheidingsadvocaat?
Is het voor jou en je partner niet mogelijk om overeenstemming te bereiken? Dan kun je er ook voor kiezen om beide een advocaat te nemen. Je bespreekt dan niet meer samen hoe je de scheiding wilt regelen, maar doet dit met je advocaat. Jouw advocaat overlegt vervolgens met de advocaat van jouw partner.
Voordeel advocaat
Stelt jouw partner onredelijke financiële eisen? Dan kun je het beste voor een advocaat kiezen. Hij/zij strijdt voor jouw belang.
Nadelen advocaat
- Omdat twee advocaten veel met elkaar moeten overleggen, kan het lang duren voordat de echtscheiding rond is;
- Door al het overleggen loopt de scheiding flink in de papieren;
- De relatie tussen jou en je ex-partner kan verslechteren, omdat jullie tegenover elkaar komen te staan. Dit is lastig wanneer er kinderen in het spel zijn.
Wat is de beste keuze?
Hoewel de keuze natuurlijk persoonlijk is en het geheel afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie, is het altijd verstandig om in ieder geval te beginnen met mediation. Voor de lange termijn levert dit namelijk het meeste op. Door een mediator in te schakelen bij je scheiding zorg je ervoor dat je je nieuwe leven op een goede manier begint.
Als er kinderen in het spel zijn is het helemaal verstandig om op een goede manier uit elkaar te gaan. Een mediator zorgt ervoor dat je niet de strijd met elkaar aangaat. Lukt het niet om de zaken te regelen via mediation, dan kun je altijd nog de keuze maken voor een advocaat.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.
- Eenhoofdig gezag: wat is het en hoe werkt het?
- Het gezagsregister: wat is dit en hoe werkt het?
- Ik wil scheiden, maar heb geen woning. Wat nu?