Scheiden en eigen woning, zo kan het ook

Als je gaat scheiden moeten jij en je ex-partner veel afspraken maken. Afspraken over de kinderen staan dan vaak bovenaan het lijstje, vlak daarna gevolgd door financiën: de eigen woning en eventuele partneralimentatie. In dit blog vertel ik je meer over een van de mogelijkheden, het verrekenen van de overwaarde met de partneralimentatie. Sinds dit jaar is er op dat vlak namelijk meer mogelijk.

Wie blijft er in de woning?

Net als de kinderen is de eigen woning vaak een emotioneel en beladen onderwerp tijdens een scheiding. Het is de plek waar jullie eerder samen van droomden. De plek waar jullie een leven hebben opgebouwd, waar de kinderen zijn opgegroeid en waar veel herinneringen liggen. Grote kans dus dat een van jullie graag in de woning wil blijven wonen. Maar dan sta je voor veel vragen: is dat wel haalbaar en betaalbaar? Kan diegene de hypotheek overnemen of een nieuwe hypotheek afsluiten? Veel huizen hebben tegenwoordig een hoge overwaarde. Hoe zit het daarmee, die zal toch verdeeld moeten worden?

Partneralimentatie

Sinds begin dit jaar is de duur van de partneralimentatie verkort van 12 naar 5 jaar. Door deze kortere alimentatieduur wordt het totaalbedrag van de alimentatie lager, waardoor de afkoop van alimentatie eerder in beeld komt. Het afkopen van alimentatie kan voordelen hebben. Zo ben je na het afkopen van de partneralimentatie bijvoorbeeld financieel niet meer aan elkaar verbonden, met uitzondering van eventuele kinderalimentatie (die niet kan worden afgekocht). Dat kan een goed gevoel geven, je bent elkaar dan niets meer verschuldigd en kunt allebei met een schone lei beginnen.

Overwaarde verrekenen met de partneralimentatie

Bij een scheiding gaan veel mensen er nog steeds vanuit dat degene met het hoogste inkomen de grootste kans maakt om in de woning te blijven wonen. Met een hoger inkomen kan je tenslotte sneller de hypotheek oversluiten/overnemen en de ander uitkopen. Sinds dit jaar, door het wijzigen van de alimentatieregels, is het echter voor degene met het minder hoge inkomen óók bereikbaar om in de woning te blijven wonen. Grote kans namelijk, dat de ex-partner met het minst hoge inkomen aanspraak kan maken op partneralimentatie. Jullie kunnen dan besluiten om het totaalbedrag aan alimentatie te verrekenen met de overwaarde. Daarmee kan degene met het laagste inkomen in het huis blijven wonen (voor het oversluiten van de hypotheek biedt bijvoorbeeld NHG een mooie oplossing), terwijl degene met het hogere inkomen met een schone lei en zonder alimentatieverplichtingen op zoek kan naar een nieuwe woning.      

Vragen?

Overigens raad ik je aan om je altijd vooraf goed te laten adviseren over deze optie. Het afkopen van alimentatie luistert namelijk heel nauw en er kleven ook nadelen aan. Bovendien kan alimentatie afkopen voor jullie allebei (fiscale) gevolgen hebben. Daarom moeten de afspraken die jullie maken ook heel nauwkeurig worden beschreven in het echtscheidingsconvenant. Heb je hier vragen over? Stel ze dan gerust, ik beantwoord ze graag!