Hoe zorg je dat de kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding?

Een scheiding is nooit leuk voor een kind, dus hoe zorg je ervoor dat je kind(eren) hier zo min mogelijk last van hebben? In dit blog lees je er alles over.

Welk effect heeft een scheiding op kinderen?

Het liefst wil een kind dat zijn of haar ouders voor altijd bij elkaar blijven. Een scheiding is voor een kind dus altijd verdrietig. Hun leven verandert van de ene op de andere dag; ze zien hun vader of moeder minder, hebben ineens twee huizen en moeten soms ook verhuizen naar een andere plek. Het maakt voor een kind veel uit hoe je als ouders omgaat met een scheiding. 

Ga je op een vriendelijke manier uit elkaar, dan zal het effect heel anders zijn dan wanneer je altijd ruzie hebt. Hoe jouw kind omgaat met de scheiding hangt dus helemaal af van de situatie, maar ook van het kind zelf. Je kind kan emoties ervaren als boosheid, angst, verdriet, schuldgevoel, maar kan ook een loyaliteitsconflict ervaren. In dat geval heeft je kind het gevoel dat ze een kant moeten kiezen.

Hoe vertel je aan je kind dat je gaat scheiden?

Probeer, als het mogelijk is, om samen aan je kind te vertellen dat jullie gaan scheiden. Hiermee laat je zien dat je altijd de ouders blijft van je kind. Je blijft als partner dan misschien niet bij elkaar, maar je laat zo wel zien dat de liefde voor je kind nooit zal veranderen. Wees daarnaast gewoon eerlijk en realistisch naar je kind. 

Geef bijvoorbeeld aan dat jullie niet meer van elkaar houden en veel ruzie maken, en dat jullie daarom uit elkaar gaan. Overleg met je partner wat je wel en niet wilt vertellen. Laat in elk geval duidelijk weten dat het niet aan je kind ligt en dat jullie altijd zijn of haar ouders blijven. Maak het voor je kind niet mooier dan het is. Zeg bijvoorbeeld niet dat jullie ‘even’ uit elkaar gaan of dat papa of mama ‘even ergens anders gaat slapen’. Zo geef je je kind alleen maar valse hoop. 

Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet alleen de positieve kanten benoemt, zoals bijvoorbeeld ‘je kunt nu twee keer je verjaardag vieren’ of ‘we gaan alleen maar leuke dingen doen’. Het is voor je kind heel belangrijk dat er ook ruimte is om boos en verdrietig te zijn. Zeg bijvoorbeeld dat je begrijpt dat het heel verdrietig nieuws is. Als je je alleen maar richt op het positieve, dan geef je hiermee het signaal dat je kind niet verdrietig of boos mag zijn.


Tips om het voor je kind gemakkelijker te maken

Om de scheiding voor je kind gemakkelijker te maken kun je de volgende tips toepassen:

Tip 1: Luister naar je kind

Doe je best om met je kind in verbinding te blijven. Het is belangrijk dat je kind weet dat alle emoties er mogen zijn. Luister naar je kind zonder direct met oplossingen te komen of het verdriet weg te nemen. Als ouder wil je je kind geen pijn doen; door met je kind over zijn of haar gevoelens te praten leer je je kind dat hij of zij haar gevoel niet hoeft weg te stoppen. Zo voelt je kind zich gezien en gehoord. Probeer je eigen emoties zo veel mogelijk aan de kant te zetten.

Tip 2: Maak goede afspraken

Het is belangrijk om goede afspraken te maken en deze in het ouderschapsplan te zetten. Kleine en grote dingen liggen dan vast en zo hoef je er minder strijd over te voeren. Dit is voor jezelf fijn, maar ook naar je kind toe is alles dan duidelijk.

Tip 3: Blijf met elkaar in gesprek

Het is daarnaast belangrijk dat je met je ex-partner in gesprek blijft over je kind. Ga je je kind halen of brengen? Zorg dan voor een overdracht; wat heeft jullie kind gedaan en beleefd? Zo laat je aan je kind zien dat papa en mama nog met elkaar praten.

Tip 4: Spreek niet kwaad over de ander

Het kan een grote uitdaging zijn, maar probeer in het bijzijn van je kind niet kwaad te praten over je ex-partner. Doe je dit wel, dan kan er een loyaliteitsconflict ontstaan bij je kind. Een kind wil altijd trouw blijven aan beide ouders. Als je regelmatig kwaad spreekt over je ex, dan krijgt jouw kind het gevoel dat hij of zij moet kiezen tussen jullie. 

Als ouder heb je een voorbeeldfunctie. Hoe jij omgaat met je partner, bepaalt voor een groot deel hoe jouw kind kijkt naar relaties en liefde. Praat dus altijd met respect over je ex-partner. Zo leert je kind dat jullie misschien niet meer van elkaar houden, maar wel respect hebben voor elkaar.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.