Het huwelijk en de ondernemer

Het huwelijk heeft invloed op het ondernemen en het ondernemen heeft invloed op het huwelijk.

Waar moet je als getrouwde ondernemer rekening mee houden?

Om deze vraag te beantwoorden onderscheid ik 2 situaties. De eerste situatie is die, waarbij de ondernemer gelukkig getrouwd is. De andere situatie is de tegenovergestelde, namelijk die situatie waarbij er een echtscheiding speelt. Beide situaties kun je van te voren goed regelen door Mediation voor of tijdens het huwelijk.

Tijdens het huwelijk gelden de principes van zorg en bescherming. Je wilt je eigen vermogen en dat van de partner zo goed mogelijk beschermen tegen de ondernemersrisico’s. Je wilt dat je partner en je kinderen zo goed mogelijk verzorgd zijn en blijven.

Ondernemen brengt risico’s met zich mee

Je wilt als ondernemer voorkomen dat schuldeisers verhaal gaan halen op jouw privévermogen of dat van je echtgenoot. Je kunt het privévermogen beschermen door een BV op te richten. Bij een eenmanszaak of VOF is de ondernemer ook persoonlijk aansprakelijk, bij de BV niet.

Een andere methode om je privévermogen veilig te stellen is door samen huwelijksvoorwaarden op te stellen. Wanneer er geen huwelijksvoorwaarden zijn opgesteld is er een gemeenschap van goederen. Eenvoudigweg kun je zeggen dat alle bezittingen gemeenschappelijk zijn, maar dat ook alle schulden (dus ook eventuele bedrijfsschulden) gemeenschappelijk zijn. Dit houdt in dat dit gehele vermogen ter voldoening van die schulden kan worden uitgewonnen.

Als je je privévermogen wilt beschermen is dit niet het beste huwelijksvermogensregime dat je kunt kiezen.

huwelijksvoorwaarden

Door huwelijksvoorwaarden op te stellen kun je het aanwezige vermogen veilig stellen, door het bijvoorbeeld bij de andere echtgenoot onder te brengen. Het is in de regel niet de bedoeling dat bij het einde van het huwelijk de ondernemer totaal geen vermogen heeft en het gehele vermogen bij de echtgenoot is ondergebracht.

Je kunt dit regelen door voorafgaand of tijdens je huwelijk, goed na te denken over wat te doen bij een scheiding. Dit is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Hiervoor biedt (pre-)huwelijkse Mediation uitkomst. Mediation om samen te praten over ‘wat als’ tijdens het huwelijk en in het geval van een mogelijke scheiding. Het is toch vele malen makkelijker om het nu te doen, dan wanneer er ‘stront aan de knikker’ is. Een goed huwelijk is toch ook elkaar (en jezelf) een goede scheiding gunnen mocht het zover komen? Juist de familierechtadvocaat kan hierover goed adviseren en helpen een goede regeling te treffen die later veel problemen kan voorkomen.

En stel dat jullie je huwelijksvoorwaarden zo hebben ingekleed dat het grootste gedeelte van het vermogen uiteindelijk in het vermogen van de niet-ondernemende echtgenoot terecht komt. Jullie kunnen in de huwelijksvoorwaarden dan afspreken dat bij een scheiding er afgerekend dient te worden alsof er een gemeenschap van goederen is of op elke andere manier die jullie zouden willen.

Je kunt heel veel dingen regelen, als je er maar goed over nadenkt, je goed laat informeren over het recht en het goed vastlegt!