Mijn ex praat negatief over mij tegen de kinderen: wat nu?
Voor ouderschap kun je niet leren, daarom zullen ouders fouten maken in het opvoeden van hun kinderen. Bij een scheiding komen veel emoties kijken, dit kan de communicatie tussen de ex-partners verslechteren. Het kan echter ook voorkomen dat ouders zich gaan uiten naar hun kinderen.
‘Mijn ex praat negatief over mij tegen de kinderen’ is dan ook een veelgehoorde klacht. Ouders hebben vaak geen idee hoe groot de gevolgen kunnen zijn van dit gedrag.
Ex praat negatief over mij tegen de kinderen
Bij een scheiding worden er afspraken gemaakt over omgang met de kinderen. Meestal blijven de kinderen bij één van de ouders wonen. Op afgesproken dagen gaan de kinderen dan naar de andere ouder. Een scheiding verloopt echter niet altijd even goed. Er komen vaak heftige emoties bij kijken, dit kan voor de ex-partners moeilijk zijn om te verwerken.
Om iets te kunnen verwerken is het belangrijk om te praten, maar helaas worden in veel gevallen hierbij de kinderen betrokken. Een gevolg kan dan zijn dat één van de ouders zich tegen de kinderen negatief uitlaat over de andere ouder. Je kunt dit bijvoorbeeld merken als de kinderen bij jou thuis zijn. Ze vertellen over de negatieve uitlatingen of ze gedragen zich afstandelijk, ze zijn teruggetrokken en stil.
Waarom doet mijn ex dit?
Je negatief uitlaten over een ander is altijd een gevolg van verdriet, frustratie en boosheid. Jouw ex kan ontevreden zijn over de manier waarop dingen zijn gegaan. De kinderen zijn een herinnering aan jullie leven samen, bovendien een rechtstreekse connectie met de ex-partner. Gescheiden ouders die frustraties over elkaar hebben willen dit uiten. Tegen elkaar kunnen ze dit vaak niet meer doen, helaas worden dan de kinderen daar al snel voor gebruikt.
Negatief praten tegen kinderen kan grote gevolgen hebben
Negatief praten over jouw ex tegen de kinderen valt nooit goed te praten. De ouders zijn nog altijd de opvoeders, kinderen mogen nooit de lasten van de ouders dragen. Een scheiding is voor de kinderen sowieso al een aanslag op hun emotionele ontwikkeling. In deze periode is het daarom heel belangrijk dat hun ouders zich volwassen en stabiel gedragen.
Het is belangrijk voor de kinderen om te weten dat ze geen kant hoeven te kiezen, er geen foute of goede partij. Blijft een ex negatief praten over de ander, dan kan er ouderverstoting plaatsvinden.
Verband met ouderverstoting
Ouderverstoting betekent dat een kind geen contact meer wil met één van zijn of haar ouders na een scheiding. Dit wordt echter veroorzaakt door de andere ouder. Het kan gedaan worden door manipulatie, maar ook door constant negatief te praten over de ex tegen de kinderen. Ouderverstoting heeft grote gevolgen voor een kind. Het wordt daarom ook gezien als emotionele kindermishandeling.
Tips: hoe ga je ermee om?
Merk jij dat jouw ex negatief over jou praat tegen de kinderen? Het is heel belangrijk om in dat geval rustig te blijven. Je hoeft je ten opzichte van jouw kinderen niet te verdedigen. Laat geen negatieve emoties of frustraties zien, probeer in plaats daarvan begrip te tonen. Het is heel verleidelijk om onmiddellijk contact op te nemen en jouw ex terecht te wijzen, maar dit is niet verstandig. Dit leidt alleen maar tot meer negatieve uitlatingen.
Jouw kinderen hebben belang aan stabiliteit en rust. Het is wel belangrijk om er iets aan te doen, je kunt dit niet op z’n beloop laten. Een mediator kan je helpen om duidelijke afspraken te maken tussen jou en jouw ex-partner. Goed contact tussen twee ex-partners is niet altijd mogelijk, maar er moet in belang van de kinderen gehandeld worden. Negatief praten over je ex tegen de kinderen is nooit in het belang van het kind.
Conclusie
Een van de belangrijkste zaken om te regelen na een scheiding is het contact tussen jullie en de kinderen. De kinderen zullen bespreken hoe het was met jouw ex als ze bij hem of haar zijn geweest. Als je hoort dat hij of zij negatief over je praat, dan weet je dat er iets niet goed gaat in de communicatie. Voor de kinderen is het erg belangrijk om te weten dat er geen partij gekozen hoeft te worden.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.
- Wat als jij of je ex de afspraken uit het ouderschapsplan niet nakomt?
- Wie mag er na de scheiding in de woning blijven?
- Wanneer vervalt het recht op partneralimentatie?