Corona en scheiden: een tussenstand

Middenin de lockdown stelde ik jou en mijzelf de vraag of de coronacrisis voor meer echtscheidingen zou gaan zorgen. Mijn voorspelling was van wel en daar had ik – en de meeste experts met mij – een aantal goede redenen voor. Nu, middenin de zomer leek het mij tijd voor een eerste tussenstand.

Minder scheidingsaanvragen

Uit onderzoek van de vereniging Familie- en erfrechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS) blijkt dat meer dan de helft van de scheidingsadvocaten de afgelopen maanden fors minder scheidingsaanvragen heeft binnengekregen. Als belangrijkste redenen daarvoor wordt de financiële onzekerheid genoemd.

In mijn vorige blog over de coronacrisis schreef ik dat financiële stress een grote accelerator voor ruzie is en zelfs op de tweede plaats staat van redenen om uit elkaar te gaan (na slechte communicatie en voor ontrouw). Op dit moment zien we dat het juist een reden is om de scheidingsbeslissing nog even uit te stellen. Wellicht heeft dit te maken met de steunmaatregelen van de overheid, waardoor voor veel stellen nog steeds niet duidelijk is wat de financiële consequenties zullen zijn. Ook is op dit moment nog niet duidelijk wat de huizenmarkt zal gaan doen. Tot op heden lijkt die nauwelijks onder de crisis te lijden. Het financieren van een nieuwe woning na een scheiding kan dan lastig zijn.

Een andere oorzaak die genoemd wordt voor de daling van het aantal scheidingsaanvragen is het feit dat ook de kinderen de afgelopen periode fulltime thuis waren, waardoor het moeilijk was om over een eventuele scheiding te communiceren.

Daarnaast denkt een aantal van mijn collega’s toch ook dat de crisis stellen dichter bij elkaar heeft gebracht. Zo hebben sommige stellen aangegeven hun huwelijk te willen redden en daarvoor relatietherapie en mediation in te willen zetten. Van de stellen die wel hebben besloten tot een scheiding, blijkt een groter gedeelte dat gezamenlijk te willen doen. Stellen lijken dus meer dan hiervoor bereid om hun problemen samen op te lossen. Gelet op de achterstanden bij rechtbanken is dat ook verstandiger. Een gezamenlijk echtscheidingsverzoek is vaak een hamerstuk, waardoor een echtscheiding veel sneller kan worden afgerond.

Meer conflicten

Wat we wel hebben gezien de afgelopen maanden: meer vragen en conflicten over de alimentatie en de omgangsregeling. Aan veel wijzigingsverzoeken voor alimentatie lag een (tijdelijk) inkomensverlies ten grondslag, bijvoorbeeld van ondernemers en zzp’ers. Gelet op de financiële onzekerheid is het bij hen op dit moment wel ingewikkeld om een (nieuw) alimentatiebedrag vast te stellen.

De meeste conflicten deden zich voor over de omgangsregeling. In de maand mei werd een recordaantal aan kort gedingen over de omgangsregeling gevoerd. Daarbij speelde de angst voor het virus en de mate waarin de ex-partner zich (niet) aan de maatregelen hield een grote rol.

Tot slot liepen ook bij stellen die al in scheiding liggen de spanningen flink op, doordat de coronamaatregelen voor fikse vertragingen bij rechtbanken zorgden.

Stilte voor de storm?

Hoewel er de afgelopen maanden minder echtscheidingen zijn aangevraagd, verwacht ik dat er na de zomervakantie wel een toename zal zijn. Overigens sta ik daarin niet alleen, tweederde van mijn collega’s verwacht hetzelfde. We hebben de afgelopen maanden namelijk wel een toename van het aantal bezoekers op onze websites waargenomen. Dat wijst erop dat mensen zich wel op een scheiding oriënteren.

Daarnaast zullen we de komende maanden nog steeds meer thuis zijn dan we gewend waren. Als de cijfers zich negatief blijven ontwikkelen, zou het kunnen dat het kabinet de versoepelingen zelfs gedeeltelijk terug moet draaien. Een nieuwe (lokale) lockdown is dan ook niet ondenkbeeldig. Maar zelfs coronacijfers zich wel goed ontwikkelen, moeten we de komende tijd nog grotendeels vanuit huis blijven werken. En zitten we dus nog steeds veel op elkaars lip, hetgeen voor spanningen zal blijven zorgen.

Vragen

Hoe gek dat ook mag klinken voor een echtscheidingsadvocaat, ik hoop niet dat het aantal echtscheidingen de komende maanden drastisch omhoog gaat. Ik hoop wel dat het percentage mensen dat in relatietherapie gaat de komende maanden drastisch omhoog gaat. Is een scheiding voor jou toch onontkoombaar? Weet dan dat je bij mij terecht kunt. Dat kan overigens ook met al je vragen over het wijzigen van alimentatie of de omgangsregeling.