3 redenen om de alimentatie te laten herberekenen
Zoals je wellicht wel weet wordt partneralimentatie berekend op basis van de alimentatiebehoefte van de een en de draagkracht van de ander. In de loop van de jaren kunnen hier wijzigingen in optreden, en wel zodanig dat het loont om een nieuwe alimentatieberekening te laten maken. In dit blog geef ik je 3 mogelijke redenen om de alimentatie te laten herberekenen.
#1 Omdat er echt iets is veranderd in je financiële situatie
Is er iets veranderd in je financiële situatie? Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan hebt, promotie hebt gekregen, of juist je baan bent kwijtgeraakt? Moest je voor je werk verhuizen naar een duurder huis, of moet je ineens meer veel meer reiskosten maken omdat je werk is verhuisd? Ben je met pensioen gegaan? Komen er stiefkinderen bij in je huishouden? Wil een van de kinderen liever bij jou komen wonen? Of spelen deze zaken bij je ex-partner?
Dan kan dat gevolgen gevolgen hebben voor je draagkracht. In sommige gevallen kan dat aanleiding zijn om de partneralimentatie te verlagen of juist te verhogen. Let daarbij wel op: niet alle wijzigingen zijn aanleiding om de alimentatie aan te passen. Je bent dus niet altijd helemaal vrij om bepaalde keuzes te maken.
Verwijtbare wijzigingen bijvoorbeeld, blijven bij een herberekening meestal buiten beschouwing. Was je het wel even zat om alimentatie te betalen, of wilde je gewoon meer vrije tijd en heb je dus zelf ontslag genomen? Dan is dat verwijtbaar en zal de alimentatie niet worden verlaagd.
Ook houden advocaten en rechters bij een terugval in inkomen rekening met de mogelijkheid van herstel van verdiencapaciteit. Is te verwachten dat jouw inkomensverlies op korte termijn te herstellen is? Dan zal het alimentatiebedrag niet worden aangepast.
#2 Omdat vanaf 2020 de aftrek van partneralimentatie wordt beperkt
Ik schreef er al eerder een blog over: vanaf 2020 gaat de belastingaftrek voor partneralimentatie stapsgewijs omlaag. Dit heeft vooral consequenties voor de nettolasten van alimentatiebetalers met een hoger inkomen, vanaf € 68.800 per jaar. Geldt dit voor jou? Dan blijf je straks voor de inkomstenbelasting in de hoogste schijf vallen, maar is de partneralimentatie nog maar tegen een tarief van 37% aftrekbaar.
Vooral consequenties voor de nettolasten van alimentatiebetalers met een hoger inkomen
Daarmee neemt je draagkracht af. En dat is een reden om de partneralimentatie te laten herberekenen.
#3 Omdat je ondernemer bent
Ben je ondernemer? Dan kan je eigenlijk pas na de afsluiting van ieder boekjaar vaststellen of het bedrag dat je aan partneralimentatie betaalde wel juist was. Behaal je al jaren ongeveer dezelfde resultaten met je onderneming en zijn die resultaten ook meegenomen in de oorspronkelijk alimentatieberekening? Dan hoef je geen nieuwe berekening te laten maken. Maar heb je te maken met tegenvallende resultaten? Dan kan het wel lonen om een nieuwe berekening te laten maken.
Het omgekeerde geldt ook: is je ex-partner ondernemer? En zit zijn of haar bedrijf flink in de lift? Dan heb je misschien recht op meer alimentatie.
Vragen over alimentatie herberekenen?
Heb je hier vragen over? Wil je een nieuwe alimentatieberekening laten maken? Of wil je ex-partner niet meewerken aan nieuwe alimentatieafspraken? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.