Vakantie! 5 tips voor gescheiden ouders.
Hoe voorkom je vakantiestress als gescheiden ouders
De komende weken begint in Nederland de vakantie. Kinderen vrij en op werk de komkommertijd, als je in ieder geval niet in het toerisme of de horeca werkt… Genieten van de zon en onze mooie zee. Tijd om te ontspannen. Maar dat lukt helaas niet iedereen.
Voor sommige gescheiden ouders is de vakantieperiode juist een tijd van stress. De vijf belangrijkste oorzaken en oplossingen zet ik op een rijtje.
#1: Stress over de vakantieplanning
Wanneer plan je jouw vakantie met de kinderen en wanneer gaat de ander met de kinderen weg? Het op elkaar afstemmen van de vakanties is nogal eens een punt voor ouders die allebei werken (dus voor de meeste ouders). Niet alleen de ander maar ook de werkgever heeft een vinger in de pap. Als een van beide ouders de planning niet op tijd rond heeft kan dit bij de andere ouder voor onrust zorgen.
Oplossing: spreek met elkaar een vaste vakantiedeling af. Dan kan je zelf plannen zonder dat je op data van de ander hoeft te wachten. Of als dat niet lukt, spreek met elkaar af dat je de vakanties vroeg boekt. Krijg je vaak ook nog korting!
#2: Waar gaat hij / zij met de kinderen naartoe?
Het is voor de andere ouder fijn om te weten waar de kinderen zijn. Ook als het gaat om een vakantie in de Achterhoek of op Vlieland. De andere ouder heeft ook recht op deze informatie als er gezamenlijk gezag is. Ik zou willen stellen dat ook zonder gezag er recht is op deze informatie.
Oplossing: vertel elkaar waar je bent, met vermelding van verblijfsadres en vluchtgegevens. Dat scheelt een hoop kopzorgen en irritatie.
#3: Heb ik voor een buitenlandse reis de toestemming van de andere ouder nodig?
Als er gezamenlijk gezag is heb je dat inderdaad
Oplossing: zorg dat je over de nodige toestemmingsverklaringen van de andere ouder beschikt (formulier toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland, te downloaden via www.rijksoverheid.nl) of een bewijs dat je alleen het gezag hebt. Regel dit vooral op tijd zodat je in geval van discussie geen tijdsdruk hebt (dat werkt immers niet bevorderlijk voor een rustig gesprek). En in het slechtste geval kan je dan nog bij de rechtbank om vervangende toestemming vragen. In de regel is dat een redelijk eenvoudige en snelle procedure, waarbij rechters in geval van treiterij geneigd zijn om de andere partij in de kosten te veroordelen.
#4: Mijn kinderen zijn nog te jong om weken achter elkaar van mij gescheiden te zijn!
Deze opmerking hoor ik vaak van ouders van jonge kinderen die het grootste deel van de zorg dragen. In traditionele zaken waarbij de ene partij de kostwinnaar is en de ander thuis zorgde voor de kinderen. Na de scheiding kan die rolverdeling in stand blijven. De verzorgende ouder draagt door de week de zorg voor de kinderen en om het weekend zijn de kinderen bij de ander. Voor kinderen van globaal jonger dan 6 kan het dan lastig zijn om lang bij de ouder die de hoofdverzorger is, weg te zijn.
Oplossing: ieder kind is anders. Het ene kind heeft helemaal geen last van heimwee of het missen van de andere ouder en het andere kind is op zijn 11e nog erg homesick. Een vakantie gaat om rust voor iedereen, voor jezelf, voor de kinderen en voor de thuisblijvende ouder. Als er bij een kind (of bij de andere ouder) een grote weerstand is tegen een aaneengesloten vakantie van meerdere weken, breek het dan op in kleinere delen. Jaarlijks kan dan worden bezien of langere vakanties mogelijk zijn.
#5: Ik mis mijn kinderen zo als ze lang van mij weg zijn.
Het lot van de gescheiden ouder… de zorg wordt gedeeld en dat betekent dat je de kinderen niet altijd bij je kan hebben. Soms heel fijn, even tijd voor jezelf. Maar vaak ook erg stil.
Oplossing: is er niet echt… Om het gemis voor de andere ouder wat draaglijker te maken kan je de kids met de thuisblijver laten Skypen of Facetimen. Stuur af en toe wat foto’s via de app. Als je ziet dat je kinderen genieten maakt dat alles makkelijker.
Vergeet niet, vakantie is om te ontspannen. Maak je niet te druk over zaken die er eigenlijk niet toe doen alleen omdat je ‘altijd al moet toegeven’. Maak het elkaar niet moeilijk en laat je kinderen echt genieten van beide ouders.
Fijne vakantie!!