Piek in echtscheidingen na de feestdagen?
Het was deze week weer even in het nieuws, doordat Edwin Evers er in zijn ochtendshow op Radio 538 een item aan wijdde: in januari is er altijd een flinke piek in het aantal echtscheidingen. Net als na elke zomervakantie trouwens. Ook ik zette mij vanaf 2 januari weer schrap voor wat extra drukte.
Tijdens de uitzending werd er flink gespeculeerd over wat er nu de reden van zou kunnen zijn om tot januari te wachten om je scheiding aan te vragen. Die redenen, het zijn er meer, ken ik vanuit mijn praktijk maar al te goed.
Het rommelde al even
De feestdagen zijn bij uitstek dagen om je even terug te trekken uit je hectische bestaan. Samen met elkaar onder de kerstboom, even wat ‘quality time’ inhalen. Maar als het al even rommelde in je relatie, als het ongemak al even sluimerde, zijn het ook bij uitstek de dagen waarop je daar ineens mee geconfronteerd wordt. Je zit namelijk veel op elkaars lip, kunt niet aan elkaar ontsnappen en de kans is groot dat je juist tijdens die dagen beseft dat het eigenlijk helemaal niet meer zo gezellig is. Dat alle eigenaardigheden van je partner ineens tot extra ergernis leiden. Dat je beseft dat jullie uit elkaar zijn gegroeid, of erger nog, vreemden voor elkaar zijn geworden. En dat je partner dus niet meer degene is met wie je het nieuwe jaar door wilt brengen. Dan ligt het voor de hand om vroeg in het nieuwe jaar de echtscheiding aan te vragen.
Kinderen en familie
In mijn praktijk zie ik ook veel dat de partners zelf de knoop al voor of in december hebben doorgehakt, maar ervoor kiezen om de feestdagen nog met elkaar door te brengen. Meestal vanwege de kinderen, of andere familie. Niet zelden komen ze er dan tijdens de feestdagen achter dat dat best nog wel een opgave is. Dit zijn dan ook vaak de stellen die zich in het nieuwe jaar als eerste melden.
De vakantie was al geboekt
Een andere reden om nog even te wachten met het aanvragen van de scheiding is dat de wintersport of vakantie naar de winterzon al eerder in het jaar was geboekt, toen de scheidingsbeslissing nog niet was genomen. Veel stellen kiezen er dan voor om, onder meer vanwege de kinderen, nog als getrouwd stel op vakantie te gaan. Maar ook dit blijkt vaak een zwaardere beproeving dan van tevoren gedacht. Ook deze stellen staan meestal al vroeg in januari bij mij op de stoep.
We hoopten dichter tot elkaar te komen
Veel echtparen bij wie de relatie gedurende het jaar niet zo goed liep, hopen tijdens de kerstdagen dichter tot elkaar te komen. Vaak komen ze er dan achter dat ook in de kerstvakantie de tijd vliegt en dat sociale verplichtingen elkaar snel opvolgen. Dit levert dan weer stress op, waardoor ergernissen en ruzies op de loer liggen. En deze stellen dus juist niet dichter bij elkaar komen. Meestal wordt dan ergens tussen kerst en oudejaarsavond de knoop doorgehakt: in het nieuwe jaar gaan we scheiden.
Bij een aantal van de redenen die ik hiervoor opnoemde spelen goede voornemens een rol. Goede voornemens om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen en het anders aan te pakken. Om nu eens beslissingen te nemen die je eigenlijk al eerder had moeten nemen. Toch zou ik je willen adviseren om niet te snel de knoop door te hakken. Laat je niet teveel leiden door je goede voornemens. Denk er nog eens goed over na. Geef aan je partner aan dat je twijfels hebt bij jullie huwelijk en stel voor om in relatietherapie te gaan. In onderstaand filmpje vertel ik waarom eerst kiezen voor relatietherapie zo belangrijk is.
En als een scheiding dan echt onontkoombaar is sta ik voor jullie klaar, in elke maand van het jaar.