Minder verdienen? Dan ook minder alimentatie betalen?
Als je bent gescheiden en alimentatie betaalt, weet je vast dat er goede redenen kunnen zijn om een nieuwe alimentatieberekening te laten maken. In een eerder blog gaf ik je al 3 van die redenen. Maar daar vertelde ik je ook dat niet alle wijzigingen aanleiding zijn om de alimentatie aan te passen. Is er sprake van zogenaamd ‘verwijtbaar inkomensverlies’? Dan moet je meestal hetzelfde alimentatiebedrag blijven betalen. Dus als je minder gaat verdienen, betekent dat niet automatisch minder alimentatie betalen. In dit blog leg ik je uit hoe dat zit.
Minder alimentatie betalen?
Soms zijn alimentatiebetalers het zat om (zo veel) alimentatie te betalen. Het voelt dan alsof zij vooral daarvoor aan het werk zijn, en in mindere mate voor zichzelf. Herkenbaar? Dan kan het verleidelijk zijn om minder uren te gaan werken of een minder verantwoordelijke baan te zoeken. En zo een beetje bij te komen. Het inkomensverlies neem je daarbij voor lief. Want de alimentatie kan dan toch ook omlaag?
Nee, zo werkt het niet. Ja, op grond van de wet kan het alimentatiebedrag in principe worden gewijzigd als er sprake is van gewijzigde omstandigheden. Maar bij het berekenen van het alimentatiebedrag neemt een rechter niet alleen je daadwerkelijke inkomsten mee, maar ook je verdiencapaciteit.
De verdiencapaciteit is het inkomen dat je geacht wordt in redelijkheid te verwerven. Als alimentatieplichtige rust op jou de verantwoordelijkheid om voldoende inkomen te behouden om te voldoen aan je alimentatieverplichting. Is er sprake van verwijtbaar inkomensverlies? Dan zal de rechter het alimentatiebedrag meestal niet verlagen.
Verwijtbaar inkomensverlies: deze vragen moet je beantwoorden
Als je de alimentatie wilt wijzigen, zal je daarvoor altijd eerst met je ex-partner moeten overleggen. Worden jullie het niet een? Dan kan je de rechtbank vragen het alimentatiebedrag te verlagen. In die procedure zal de rechter eerst een aantal vragen doorlopen om te bepalen of hij rekening moet houden met je inkomensverlies. Voordat je in actie komt is het dus goed als je die vragen eerst zelf probeert te beantwoorden. Hier komen ze:
- Is het inkomensverlies voor herstel vatbaar? Hierbij kijkt de rechter of je binnen afzienbare tijd weer in staat zult zijn om je inkomensverlies te herstellen. En of dit ook van je verwacht mag worden.Is het antwoord op deze vragen ‘ja’? Dan zal de rechter de alimentatie in de meeste gevallen niet aanpassen. Is het antwoord ‘nee’? Dan moet er ook een antwoord komen op vraag 2.
- Het je het inkomensverlies zelf veroorzaakt? Bijvoorbeeld omdat je zomaar met je bedrijf bent gestopt, of je het bedrijf hebt laten versloffen? Omdat je ontslag hebt genomen en nog geen nieuwe baan hebt? Op staande voet bent ontslagen? Of omdat je minder uren bent gaan werken? En: heb je bij het maken van jouw keuze(s) voldoende rekening gehouden met de gerechtvaardigde belangen van de alimentatiegerechtigde?Is het antwoord op vraag 2 ‘nee’? Dan zal de rechter rekening houden met je inkomensverlies. Is het antwoord ‘ja’? En heb je bij het maken van jouw keuze(s) bovendien onvoldoende rekening gehouden met de belangen van je ex en je kinderen? Dan zal de rechter in principe oordelen dat het alimentatiebedrag niet zal worden verlaagd, ondanks het feit dat je zelf minder inkomsten hebt.
Er is hierop wel een uitzondering. Houd je daardoor, nadat je je vaste lasten hebt voldaan, minder dan 90% van de bijstandsnorm over? Dan kan de rechter er toch voor kiezen om rekening te houden met je inkomensverlies.
Hoe zit het met ouderschapsverlof?
Misschien vraag je je af hoe het zit als je ouderschapsverlof opneemt? Ouderschapsverlof is immers meestal onbetaald en dus zal je minder gaan verdienen als je het opneemt. Over de vraag of dat inkomensverlies verwijtbaar is lees je meer in dit blog.
Vragen
Heb je hier vragen over? Of wil je jouw alimentatie laten (her)berekenen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.