Communiceren met je ex-partner na een scheiding: zo doe je dat

Hebben jullie kinderen en gaan jullie scheiden? Dan zal je ook na je scheiding nog regelmatig met je ex-partner moeten communiceren. Niet alleen over relatief luchtige zaken zoals het aanvangstijdstip van de schoolmusical, maar ook over lastige onderwerpen als de omgangsregeling, schoolkeuzes, verhuizingen of medische behandelingen. Dat kan een uitdaging zijn, zeker als één van jullie zich erg gekwetst voelt, of boos. Hoe doe je dat dan toch zo goed mogelijk? Ik geef je graag 6 tips.

#1 Zoek een goed moment

Het heeft niet veel zin om een gesprek te voeren als je heel emotioneel bent. Zoek dus een goed moment uit, neem voldoende tijd voor het gesprek en zorg dat de kinderen niet in de buurt zijn. Zij kunnen jullie dan niet storen en krijgen ook niets mee van eventueel oplopende emoties.

#2 Laat je verwachtingen los

Jullie zijn niet voor niets uit elkaar. Jullie zullen dus waarschijnlijk niet op dezelfde manier met elkaar communiceren als toen alles nog koek en ei was. Helemaal niet als één van jullie de scheiding niet wilde en zich dus (nog) boos en/of gekwetst voelt.

Het helpt dan als je er ook niet zo veel van verwacht. En misschien, als je boos of gekwetst bent, ook even niet zoveel van jezelf verwacht. Er zal wel wat tijd overheen gaan tot jullie weer soepel met elkaar kunnen communiceren. Verwacht dus ook niet meteen dat het soepel loopt, dan kan het altijd meevallen.

#3 Probeer uit de verwijtende sfeer te blijven

Hoe boos of gekwetst je ook bent: probeer uit de verwijtende sfeer te blijven. Ook als je ex jou wel verwijten maakt, terecht of onterecht. Tel tot tien voor je reageert, en geef vervolgens aan wat jouw wensen zijn. Hoe wil jij met elkaar communiceren?

Weet je wat ook helpt? Het vermijden van woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’. Vraag je ex-partner die woorden ook te vermijden.

#4 Zie je ex-partner als collega-ouder

Je ex-partner zal altijd de andere ouder van je kind(eren) blijven. Jullie zitten dus voor altijd aan elkaar vast. Zeker in het begin, als het nog allemaal moeizaam gaat, kan het dan helpen om je ex-partner als collega-ouder te zien. Op je werk vind je vast ook niet alle collega’s even aardig. Maar je hebt wel samen een klus te klaren, en dus ga je zakelijk met hen om.

Zo is het ook met je ex. Je hebt samen een klus te klaren, namelijk de zorg voor jullie kinderen. Benader het overleg daarover zo zakelijk mogelijk en laat emoties buiten het gesprek.

#5 Zet je trots opzij en denk ook aan de ander

Je zult zien de communicatie tussen jullie een stuk makkelijker verloopt als je af en toe je trots opzij zet. Bedenk dus van tevoren wat je zelf anders kunt doen, zodat de ander positiever op je zal reageren. En vraag, als je daar aan toe bent, je ex ook eens of je hem of haar ergens mee kunt helpen. Je zult zien dat dat helpt.

#6 Lukt communiceren niet? Vraag hulp!

Het zal wel eens voorkomen dat jullie ergens niet direct uitkomen. Dat is helemaal niet erg. Laat het dan even rusten, denk er allebei nog even over na, praat er met anderen over en kom er op een later moment op terug. Misschien lukt het dan wel.

Lukt het toch niet en komen jullie in een neerwaartse spiraal terecht? Aarzel dan niet om hulp te vragen. Bijvoorbeeld van een gespecialiseerde scheidingsmediator. Ook na je scheiding kan een mediator jullie nog inzicht geven in jullie (juridische) positie en/of communicatiepatronen, en vervolgens de communicatie weer op gang brengen.

Gaan jullie voor het co-ouderschap? Dan moeten jullie nog meer en nog beter met elkaar communiceren. Hoe je dat doet lees je in mijn blog: Co-ouderschap, hoe doe je het goed? 3 voorwaarden en 7 tips.

Vragen?

Heb je vragen over jouw situatie of echtscheiding? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.