Scheidingsbeslissing, hoe neem je deze zo zorgvuldig mogelijk ?
Weten jullie het wel zeker?
Als mensen bij mij komen is de scheidingsbeslissing soms al een gepasseerd station, denken ze. ‘Wij zijn hier niet voor relatietherapie’. Nee, dan ben je bij mij inderdaad aan het verkeerde adres. Relatietherapie kan ik niet geven. En soms blijkt in het eerste gesprek bij mij toch dat scheiden niet de enige optie is.
Waarom bespreek ik de redenen van de scheiding?
Ik bespreek namelijk altijd de redenen van de scheiding. Dit heeft twee redenen
#1. Is it too late to say sorry?
Ik wil geen huwelijk helpen verbreken dat gered zou kunnen worden. Scheiden is een hele ingrijpende gebeurtenis. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat 50% van de gescheiden mensen later in meer of mindere mate spijt krijgt van de scheidingsbeslissing.
In het onderzoek kwamen 10 redenen naar voren waarom mensen aangaven spijt te hebben van de scheiding.
- Het missen van je ex;
- Het gevoel van mislukking;
- Nog steeds gevoelens hebben of zelfs verliefd zijn op je ex;
- Je realiseren dat je onredelijk bent geweest in de situatie en tegenover je ex;
- Eenzaamheid;
- Je realiseren dat het gras niet altijd groener is;
- Als je ex een ander vindt;
- Het besef dat je alleen niet beter af bent;
- De relatie tussen jou en je kind;
- De nadelige effecten voor de kinderen.
Achteraf zien mensen dat het leven zonder de ex niet altijd beter of mooier is.
Verschillen man / vrouw
Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen in hetgeen zij als negatief gevolg van de scheiding rapporteren. Dit blijkt uit het onderzoek van prof. dr. ir. I. Weeda en J. Groenewold, Scheiden doet lijden? – (Voor)oordelen over de gevolgen van echtscheiding. 59% van de vrouwen geeft aan een slechtere financiële positie te hebben na de scheiding. Vooral mannen geven aan dat zij hun kinderen veel minder zien.
Er zijn ook positieve effecten. Vrouwen melden na verloop van tijd meer zelfvertrouwen te hebben en zij krijgen meer contact met vrienden en kennissen. Mannen geven aan dat zij hun rol als vader onder de loep hebben genomen. Mannen die eerder veel werkten en weinig tijd en aandacht aan de kinderen besteedden, passen na de scheiding werktijden aan en maken meer tijd voor hun kinderen.
#2. Cause I’ll just make the same mistake again
De andere reden waarom ik met partijen praat over de achtergrond van de scheiding is dat het heel erg belangrijk is de reden van de scheiding te weten. Je kunt de scheiding niet goed verwerken als je van de scheiding ‘geen bal snapt’. En als je niet weet wat de reden is, kan je ook niet leren van de situatie, om te voorkomen dat je in de toekomst dezelfde fouten maakt…
En wat kan je nu doen om de scheidingsbeslissing zo zorgvuldig mogelijk te nemen?
Ga voor je naar een mediator gaat, naar een relatietherapeut. Bespreek daar of de scheiding echt de oplossing biedt voor de problemen of dat er nog andere opties zijn.
Leidt dit niet tot een relatieherstel dan is er (als het goed is) in ieder geval over en weer inzicht gekomen in de redenen van de scheiding en is het ook iets makkelijk te accepteren dat er geen andere optie is.
Door relatietherapie een betere scheiding?
De gang naar de relatietherapeut kan paradoxaal genoeg het scheidingsproces versoepelen en bespoedigen. Hiervan heb ik in mijn praktijk vele voorbeelden gezien. Doordat het begrip over en weer veel groter is, is er veel meer goodwill en minder nijd. Dit levert veel betere regelingen op voor de partners zelf en voor hun kinderen.
Overweeg je te scheiden, zoek eerst een goede relatietherapeut!