Ik wil scheiden, maar heb geen woning: wat nu?

Zodra je partner en jij hebben besloten te gaan scheiden, is de kans groot dat jullie niet meer samen willen wonen. Vanwege een krapte op de woningmarkt en daardoor dure woningen, vormt dit vaak nog uitdaging. Wat moet je doen als je wilt scheiden, maar geen woning hebt.

Scheiden en geen woning: wat nu?

Een (potentiële) scheiding en geen woning: dat is geen fijn vooruitzicht. Een woning is een levensbehoefte, en de gedachte aan de moeilijke zoektocht naar een woning brengt nare emoties en soms zelfs een besluit om de scheiding uit te stellen teweeg. Als advocaat en mediator in scheidingen weet ik als geen ander hoe lastig deze situatie is. Daarom help ik je in deze blog een stukje op weg. Ik geef je enkele handige tips voor het vinden van een nieuwe woning.

Wat is de huidige situatie?

Voordat je een oplossing kunt zoeken, is het belangrijk om de huidige situatie in kaart te brengen. Hierbij kijken we naar het verschil tussen een huur- of koopwoning. Hebben jullie een huurwoning? Dan kan één van jullie het huurcontract overnemen en in het huis blijven wonen, mits dit financieel haalbaar is. Ook kunnen jullie ervoor kiezen om beiden op zoek te gaan naar een nieuwe woning.

Als jullie samen een koopwoning hebben, zit de oplossing iets lastiger in elkaar. Ook bij een koopwoning zijn er twee opties. Als jullie ervoor kiezen om beiden een andere woning te zoeken, verkopen jullie het huis en wordt de eventuele winst tussen jullie verdeeld. Als één van jullie in het huis wil blijven wonen, kan deze persoon de ander uitkopen, mits dit financieel haalbaar is. Hierbij wordt de waarde van het huis bepaald, waarna de helft van dit bedrag aan de ander betaald moet worden. Eventuele overwaarde op het huis wordt hier ook bij gerekend.


Wie blijft er in het huis wonen na het scheiden?

Als jullie besluiten dat één van jullie in het huis kan blijven wonen, vraag je je misschien af wie er dan in het huis mag blijven wonen. Dit hangt af van het financiële plaatje, en vaak ook van de kinderen.

Laten we eerst even naar de financiën kijken. Bij het overnemen van een huur- of koopcontract, zal de hypotheekverstrekker of huurbaas achterhalen of jij (of je partner) de kosten wel kan dragen. Dat zal je vast begrijpen: eerder droeg je samen met je partner deze kosten. In je eentje kan het lastiger zijn om deze kosten op te brengen. Een hypotheekverstrekker of huurbaas is op zoek naar zekerheid en wil daarom zeker kunnen weten dat de kosten betaald zullen worden. Dit is belangrijk om in het achterhoofd te houden als jullie bespreken wie in het huis mag blijven wonen.

Daarnaast houden ouders vaak rekening met de kinderen bij het bepalen wie er in het huis mag blijven wonen. Een scheiding is voor de kinderen een grote verandering. Als de kinderen in hetzelfde huis kunnen blijven wonen, brengt dit voor de kinderen (en ouders) vaak wat rust en geborgenheid. Als de kinderen een groot deel van de tijd bij één van jullie doorbrengen, kunnen jullie besluiten deze persoon in het huis te laten wonen.

Help, ik moet op zoek naar een woning!

Ben jij degene die op zoek moet naar een andere woning? Hier een aantal tips om zo snel mogelijk een woonruimte te vinden.

  • Probeer een urgentieverklaring aan te vragen. Dit is een document dat je kunt aanvragen bij de gemeente. Met zo’n verklaring kom je niet op de wachtlijst van een woning, maar krijg je voorrang. Vaak heb je binnen een aantal maanden een nieuwe woning.
  • Ga op zoek naar een sociale huurwoning. De kosten van een sociale huurwoning liggen een stuk lager dan van de woningen in de particuliere sector. Vooral als je financieel weinig ruimte hebt, is een sociale huurwoning een goede optie. Voor sociale huurwoningen zijn er vaak wachtlijsten op basis van de datum van inschrijving. Schrijf je daarom zo snel mogelijk in op Woonnet.

Het Informatiepunt Wettelijke Aansprakelijkheid is een onafhankelijk informatieplatform over rechtsbijstand en aansprakelijkheid in Nederland. De website biedt onder andere informatie over huurrecht. Denk hierbij aan de verplichtingen van de huurder en verhuurder, problemen over huurprijs, onderhoud en verstoring van het woongenot, ook worden veelgestelde vragen omtrent huurrecht beantwoord.


Als je geen woning kunt vinden, zal je op zoek moeten gaan naar een (tijdelijk) alternatief. Een aantal opties zijn:

  • Tijdelijk verblijven bij familie of vrienden.
  • Tegenwoordig verblijven veel mensen (tijdelijk) in een chalet op een vakantiepark. Deze chalets kun je voor een redelijke prijs voor langere tijd huren.
  • Zoek je naar een verblijfsplek voor jou en je kinderen? Dan kun je in aanmerking komen voor parenthouses. Dit zijn lokale initiatieven, in het leven geroepen om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders met kinderen die zich in een echtscheiding bevinden.
  • Als je alleen een woonruimte voor jezelf zoekt en echt niets kunt vinden, zou je op zoek kunnen gaan naar een kamer om te huren. Het aanbod in kamers is vaak een stuk hoger dan voor volledige appartementen. Kamers om te huren vind je op websites als kamernet.nl.

Financiën op een rijtje

Zoals je misschien al merkt, zijn financiën belangrijk voor de bepaling wie er in het huis blijft wonen, evenals voor het vinden van een nieuwe huur- of koopwoning. De belangrijkste tip is daarom: breng je financiën in kaart. Alleen op deze manier krijg je een reële weergave van de situatie, en kun je effectief op zoek gaan naar een oplossing.

Conclusie

Als jij en je partner gaan scheiden, maar jij geen woning hebt, zijn er gelukkig nog een hoop opties. Ten eerste is het belangrijk om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Vervolgens kan je op zoek naar een huur- of koopwoning, of een tijdelijke oplossing vinden, zoals een chalet, parenthouse of kamer.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen. In de categorie met tips voor de scheiding vind je bijvoorbeeld deze blogs: