Hoe kunnen we de scheiding zo soepel mogelijk laten verlopen voor onze kinderen?

Een scheiding is niet alleen voor de volwassenen een moeilijke periode. De emotionele impact van een scheiding op kinderen kan nog veel erger zijn. Kinderen kunnen zich schuldig, verward, boos en verdrietig voelen als hun ouders gaan scheiden.

Vertellen aan je kinderen dat je gaat scheiden is voor de meeste ouders een heel lastig moment. Het is dan ook niet zo gek dat je tegen dit moment op ziet. Hoe kun je dit het beste communiceren met je kinderen? En hoe kun je de rest van de scheiding zo soepel mogelijk laten verlopen? In dit blog vertel ik je er meer over.

Wanneer vertel je aan je kind dat jullie gaan scheiden?

Bij het kiezen van een moment waarop je vertelt aan je kind dat je gaat scheiden, zijn er twee belangrijke pijlers waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je 100% zeker weten dat je gaat scheiden; de keuze moet dus definitief zijn. Ten tweede moet voor jullie duidelijk zijn op welke manier je gaat scheiden. Bij een scheiding is het gebruikelijk dat één van de ouders ergens anders gaat wonen. Voordat je het aan je kinderen vertelt is het belangrijk om te weten wanneer deze ouder vertrekt.

Het beste moment om aan je kinderen te vertellen dat jullie gaan scheiden is een paar weken voordat de ouder uit huis vertrekt. Heb je het gevoel dat je kind al in de gaten heeft dat er iets aan de hand is? Vertel het dan eerder.

De leeftijd van je kind(eren)

De leeftijd van je kinderen speelt een belangrijke rol bij de manier waarop je aan je kinderen vertelt dat je gaat scheiden. Voor een kleuter kan het woord scheiden bijvoorbeeld erg abstract klinken. Gebruik daarom woorden die aansluiten bij de belevingswereld van je kind. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat papa en mama niet meer bij elkaar gaan wonen.

Is je kind al wat ouder, dan kent hij/zij waarschijnlijk al andere kinderen van wie de ouders gescheiden zijn. Je kunt dit dan als referentiekader gebruiken. Vind je kind het lastig om over de scheiding te praten, zorg dan dat hij/zij terecht kan bij iemand anders, zoals een opa of oma.


Reacties van kinderen op een scheiding

Kinderen kunnen verschillend reageren op de scheiding, dit is afhankelijk van de leeftijd en het temperament, maar ook van omstandigheden rondom de scheiding. Er zijn kinderen die tekenen van emotionele stress vertonen, terwijl andere kinderen hun gevoelens juist meer intern verwerken. Veel voorkomende reacties van kinderen op een scheiding zijn:

Verdriet en verwarring

Als kinderen ontdekken dat hun ouders gaan scheiden, kunnen ze verdrietig en verward zijn. Ze vinden het moeilijk om met de verandering om te gaan en kunnen rouwen om het verlies van een stabiele gezinssituatie.

Angst en onzekerheid

Ook angst en onzekerheid zijn emoties die veel voorkomen bij kinderen van gescheiden ouders. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze één van hun ouders zullen verliezen of ze voelen zich schuldig en denken dat de scheiding hun schuld is.

Boosheid en woede

Als reactie op de scheiding kunnen kinderen boosheid en woede ervaren. Ze kunnen zich onrechtvaardig behandeld voelen en hun ouders de schuld geven.

Tips om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen

Het komt vaak voor dat kinderen gedragsveranderingen vertonen na een scheiding. Ze kunnen zich terugtrekken en onrustig of zelfs agressief worden. Dit is hun manier om emotionele stress te uiten. Het is erg belangrijk om je kind te ondersteunen bij het verwerken van de emotionele impact van een scheiding. Om de scheiding voor de kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen kun je de volgende tips toepassen:

Blijf communiceren met je kind

Een open communicatie is erg belangrijk als je gaat scheiden. Maak je kinderen duidelijk dat de scheiding niet hun schuld is en jullie allebei nog heel veel van ze houden. Heeft je kind vragen over de scheiding, praat er dan open en eerlijk over met je kind. Neem hun zorgen altijd serieus.

Zorg voor stabiliteit en structuur

Kinderen hebben altijd behoefte aan stabiliteit en structuur, maar helemaal tijdens een scheiding. Om ervoor te zorgen dat je kind zich veilig en zeker voelt, is het belangrijk om een consistente dagelijkse routine te handhaven. Ook is het belangrijk dat ze kunnen blijven deelnemen aan activiteiten die voor hen belangrijk zijn.

Emotionele ondersteuning

Tijdens de scheiding zullen je kinderen veel behoefte hebben aan emotionele ondersteuning. Het is belangrijk dat ze zich begrepen en geliefd voelen. Heeft je kind moeite om zijn/haar gevoelens te uiten en verwerken? Dan kan het zinvol zijn om professionele hulp in te schakelen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.