arrow_drop_up arrow_drop_down
18 juni 2015 
in Sarah

Winnen door te bewijzen​

Niet diegene die gelijk heeft zal winnen maar diegene die zijn gelijk het best kan bewijzen.

In de meeste geschillen vinden beide partijen dat ze gelijk hebben. En daar hebben ze meestal gelijk in ook. Er is niet een waarheid. Ieder heeft zijn eigen perspectief waarvan uit de eigen zienswijze leidend is. Het is erg moeilijk voor partijen om de andere kant te zien. Als dat zou lukken dan zouden veel geschillen zo opgelost zijn.

Advocaten zijn opgeleid om partijdig te zijn

Niet alleen partijen leiden aan tunnelvisie ook de advocaten trappen niet zelden in die val. Advocaten zijn opgeleid om partijdig te zijn en te winnen. Partijdig voor je eigen cliënt. Als je partijdig bent is het erg moeilijk om objectief te blijven. Je hoort alleen het verhaal van je cliënt. En je cliënt die brengt het verhaal zeker niet ongekleurd. Niet in het eigen plaatje passende details worden bewust en vaak ook onbewust niet verteld. De ‘feiten’ die de zaak ondersteunen, enigszins aangedikt. Kritische vragen leiden niet altijd tot het complete verhaal.

Als je oog hebt voor het andere verhaal kan je de zaak winnen

Als je niet oppast kijk je soms op zitting of bij het lezen van het verweer van de andere partij mooi op je neus als blijkt dat het verhaal toch echt twee kanten heeft en beide partijen het gelijk op punten aan hun kant hebben. Dat wil je niet. Een goede advocaat probeert daarom te anticiperen op de verweren. Alleen als je oog hebt voor het andere verhaal kan je de zaak immers winnen.

Ben je nu mijn advocaat of die van de wederpartij?

Dat kan dan leiden tot een situatie waarin je langdurig en kritisch vragen blijft stellen aan je cliënt tot je het gevoel hebt dat je het verhaal zo volledig als mogelijk boven tafel hebt. De cliënt is daar niet altijd blij mee. “Ben je nu mijn advocaat of die van de wederpartij?” wordt mij soms verontwaardigd gevraagd. Kritische vragen zijn niet leuk. Zeker niet als je eigen waarheid daardoor gaat wankelen. Dit is een essentieel deel van de voorbereiding van de zaak.

Een goede advocaat durft aan zijn of haar cliënt te twijfelen. Alleen als je voldoende sceptisch bent over je eigen zaak kan je winnen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen