Trouwen? Al aan de scheiding gedacht?
Trouwen, dat doe je voor de liefde. In de voorbereiding op een huwelijk ben je dus vooral daarmee bezig. En met de organisatie natuurlijk. De jurk, de ringen, de gastenlijst en het diner. Oh, en is de band al vastgelegd? Waar je waarschijnlijk níet mee bezig bent, is een eventuele scheiding. Toch zou dat wel verstandig zijn. Maar ja, wie vertelt je dat? De trouwambtenaar…? Zou je die aansprakelijk kunnen stellen voor de gevolgen van een scheiding?
Weet waar je ‘ja’ tegen zegt: de huwelijksgeloften
Of je elkaar nu toespreekt in persoonlijke huwelijksgeloften of de trouwambtenaar laat vertellen waarom je elkaar zo liefhebt, de ceremonie wordt altijd afgesloten met de ‘ja-vraag’ van de trouwambtenaar:
“[Naam partner A], neem je aan tot je wettige echtgenoot/echtgenote [naam partner B] en verklaar je getrouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat heeft verbonden? Wat is hierop jouw antwoord?”
Na jullie volmondige ‘ja’s’ volgen het applaus, de kus, het uitwisselen van de ringen en een paar handtekeningen. Daarna kan het feest beginnen.
Wettelijke verplichtingen
Na die prachtig volmondige ‘ja’s’ kan niet alleen het feest beginnen, maar gaat ook jullie huwelijkscontract in. En daarmee ontstaan er wettelijke verplichtingen waar je aan moet voldoen. Verplichtingen die vanzelfsprekend lijken en waar je graag aan wilt voldoen, maar die er ook nog zijn op het moment dat je bent gescheiden. Zo is daar bijvoorbeeld de verplichting om elkaar te onderhouden, samen voor de kinderen te zorgen, maar ook – als jullie daarover niets anders afspreken – de verplichting om het opgebouwde pensioen te delen.
Scheiding
Je zult de eerste niet zijn die bij pas bij de scheiding geconfronteerd wordt met het feit dat deze verplichtingen er ook nog na de scheiding zijn. En die daar van baalt, zeker als de scheiding niet in goede harmonie verloopt. Maar ja, er is niemand die je van tevoren actief voorlicht over de gevolgen van een huwelijk en een scheiding. De gemeente niet (bijvoorbeeld op het moment dat je in ondertrouw gaat), maar ook die lieve of grappige trouwambtenaar niet op het moment dat hij of zij bij je thuiskomt om de ceremonie door te spreken.
Is er iemand aansprakelijk?
Best gek eigenlijk. Als je een (zakelijk) contract afsluit, gaat dat altijd vergezeld van de voorwaarden waaronder je het contract weer mag beëindigen. Maar als je gaat trouwen, vertelt niemand je daar iets over.
Ik heb dus wel eens overwogen om de gemeente(ambtenaar) aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van een scheiding.
Natuurlijk kan je zelf informatie opzoeken, bijvoorbeeld op de website van de Rijksoverheid. Maar zou je niet mogen verwachten dat de gemeente of de trouwambtenaar je van tevoren actief voorlicht over je keuzes en de gevolgen daarvan? Ik vind van wel! Eerlijk is eerlijk, ik kan mij daar kwaad over maken. Ik heb dus wel eens overwogen om de gemeente(ambtenaar) aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van een scheiding. Een beetje Amerikaans misschien, en na wat discussies en een klein onderzoek heb ik geconcludeerd dat dat juridisch waarschijnlijk niet haalbaar is. Maar ik blijf het vreemd vinden dat koppels die gaan trouwen niet automatisch worden voorgelicht over zo’n belangrijk onderwerp. Tijd voor de overheid om dit te regelen zou ik zeggen.
Het allermooist zou ik het vinden als alle koppels die gaan trouwen verplicht worden om voor de trouwdag alvast het echtscheidingsconvenant en eventuele ouderschapsplan op te stellen. Dat zou achteraf een heleboel ellende schelen.
Tot het zover is adviseer ik je om, voordat je gaat trouwen, ook op je to do-lijstje op te nemen dat jullie samen nadenken over een eventuele scheiding en de gevolgen daarvan. Willen jullie in gemeenschap van goederen trouwen, of toch liever op huwelijkse voorwaarden? Als jullie daarbij hulp kunnen gebruiken, ik schreef een tijdje geleden het boek Trouwen, alles wat je moet weten als je gaat trouwen. Je kunt het gratis downloaden.