Dit is waarom mannen anders met een scheiding omgaan dan vrouwen

Scheiden is een serieus onderwerp. Heel serieus. En meestal ook heel erg verdrietig. Als je regelmatig mijn blogs leest weet je hoe serieus ik dat neem. Maar soms heb ook ik behoefte aan een beetje lucht. Even lachen. En word ik door een grappig filmpje geïnspireerd tot een blog over scheiden. Een luchtiger blog weliswaar, maar daarom niet minder waar. Lees snel verder…

De NOTHING box van de man

Het filmpje waar ik het net over had is van Mark Gungor. Deze New Yorker is een veelgevraagd spreker, schrijver en predikant. Hij geeft wereldwijd lezingen over huwelijks- en gezinszaken. Een van zijn populairste lezingen is ‘Lachend op weg naar een beter huwelijk’, waarin hij op humoristische wijze onderliggende mannelijke en vrouwelijke dynamieken in relaties bespreekt. Het onderstaande fragment is een van zijn grappigste en meest beroemde fragmenten:

Buiten het feit dat ik er erg om moest lachen, zette dit filmpje mij ook aan het denken. Ik zie namelijk in mijn praktijk ook dat mannen en vrouwen anders in elkaar zitten. En dus ook anders met een scheiding omgaan. En nee, wees gerust, ik wil hiermee niet zeggen dat mannen tijdens een scheiding in hun NOTHING box zitten. Daar zou ik ze schromelijk tekort mee doen. Maar ik zag in de verschillen die Gungor beschrijft wél een oorzaak van de soms moeizame communicatie en irritaties tijdens een scheiding.

Maar ik zag in de verschillen die Gungor beschrijft wél een oorzaak van de soms moeizame communicatie en irritaties tijdens een scheiding.

Het mannelijk brein vs het vrouwelijk brein

Het mannelijke en vrouwelijke brein verschillen dus van elkaar. De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk deels in onze natuur en deels in onze rollenpatronen. Maar welke verschillen zijn er?

  • In het kleinste en oudste deel van ons brein, het reptielenbrein of amygdala, huist ons instinct voor gevaar. Alleen is de amygdala van mannen groter dan de van vrouwen. Daarom zijn mannen van nature alerter op gevaar en het analyseren en wegnemen van dat gevaar dan vrouwen. En dat is de reden dat mannen tijdens een scheiding meer bezig zijn met de zakelijke problemen (de ‘gevaren’) en het bedenken van de oplossingen, dan met de emotionele kant van de scheiding. Dat zorgt bij vrouwen nog wel eens voor irritatie, want zij benaderen, zoals Gungor in het filmpje zegt,  ALLES vanuit de emotie.
  • Omdat in het vrouwelijk brein alles met elkaar verbonden is, en gedreven door emoties, onthouden zij alles, zegt Gungor in het filmpje. Dat klopt. Bij mannen werkt dat niet zo. Tijdens een scheiding wordt de man dus vaak door de vrouw overdonderd met informatie, gebeurtenissen, verwijten en/of oude koeien. De man ziet dan vaak nog maar één uitweg: vechten (meestal gelukkig niet fysiek) of vluchten. Maar welke uitweg hij ook kiest, de door de vrouw zo gewenste verbinding komt er niet door tot stand. En ook dat zorgt regelmatig voor irritatie en complicaties in het scheidingsproces.
  • Het brein van vrouwen is sterker ontwikkeld op het gebied van sociale structuren. Dat komt omdat hun linkerhersenhelft beter is ontwikkeld. Vrouwen kunnen zich dus beter inleven dan mannen. En zij zijn meer gericht op het tot stand brengen en onderhouden van sociale verbindingen. Dat maakt dat vrouwen beter kunnen verwoorden wat zij voelen, daar meer nuance in kunnen aanbrengen en daar vaak ook – letterlijk – meer woorden voor beschikbaar hebben dan mannen. Dat maakt het tijdens een scheiding vaak moeilijk om alle mannelijke emoties goed op tafel te krijgen. En ook dat kan tot irritatie of miscommunicatie leiden.

Zit jij ook in een scheiding? En verloopt de communicatie niet optimaal? Wees je dan bewust van deze verschillen. Uiteraard wordt niet alle negatieve dynamiek binnen een huwelijk of een scheiding veroorzaakt door verschillen tussen het mannelijk en vrouwelijk brein, maar het helpt soms als je bedenkt dat de ander er niet zo veel aan kan doen.

Vragen?

Heb je vragen over scheiden? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.