Page content

Scheiding aanvragen via internet

Scheiding aanvragen via internet

Je kunt je echtscheiding tegenwoordig op veel verschillende manieren regelen. Via internet kan je snel en goedkoop scheiden. Meestal kom je hier alleen voor in aanmerking als jullie gezamenlijk hebben besloten om te scheiden én samen goede afspraken kunnen maken.

Bij een zogenaamd ‘internetscheiding’ ontvang je modellen van een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. Deze modellen moeten jij en je toekomstige ex-partner samen invullen. Vervolgens dient een advocaat deze stukken voor jullie in bij de rechtbank. Deze handeling kan ook (nog) niet via internet.

Scheiden via internet is een vaak snelle en goedkope manier van scheiden. Een internetscheiding zoals hierboven beschreven is er, inclusief griffierechten en btw, al vanaf ongeveer € 600,-.

Scheiding aanvragen via internet, goedkoop duurkoop?

Ik wil je wel waarschuwen voor een al te snelle en goedkope scheiding via internet. Zeker als jullie minderjarige kinderen hebben.

Ook als jullie nog samen goed door een deur kunnen en het erop lijkt dat jullie samen goede afspraken kunnen maken, is het belangrijk om je door een ervaren echtscheidingsadvocaat of mediator vóóraf goed te laten voorlichten over de gevolgen van jullie keuzes. Want nu kunnen jullie nog goed met elkaar overweg, maar in de toekomst zou dat best wel eens anders kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat een van jullie een nieuwe partner heeft gevonden, waar de ander en/of de kinderen niet mee overweg kunnen. Of als een van jullie het financieel moeilijk krijgt. Als jullie dan zaken niet (goed) hebben geregeld, afspraken niet goed hebben doordacht of ze niet duidelijk hebben vastgelegd, kunnen er toch nog problemen ontstaan. Vaak moet je dan alsnog een advocaat of een mediator inschakelen. Dan ben je alsnog veel geld kwijt.

Daarnaast merk ik dat er bij een online scheiding vaak geen of weinig aandacht is voor het emotionele aspect van een scheiding. De benadering is snel en zakelijk. Dan kan het voorkomen dat het proces te snel gaat om te verwerken. Waardoor één van jullie, of de kinderen, later toch problemen krijgen.

    Scheiden en uit elkaar gaan, wat komt er bij kijken en hoe regel je de zaken